Soufiane Bouchikhi heeft zich tijdens de marathon van Valencia niet kunnen verzekeren van een ticket naar de Olympische Spelen in Tokio. Bouchikhi, die in het verleden al aan de start van een marathon stond maar de finish nooit haalde, ging bijzonder stevig van start. Na tien kilometer liep de 30-jarige atleet in de groep voor een eindtijd van 2u06. Halfweg passeerde hij in 1u03:24, vervolgens kreeg Bouchikhi steken in de zij, waardoor hij moest vertragen. In de slotfase kreeg hij het bijzonder lastig. Tot en met kilometer 30 leek de olympische limiet mogelijk, maar daarna liep het volledig fout. Hij haalde de finish niet. De winst ging naar de de verrassende Keniaan Evans Chebet in een parcoursrecord van 2u03:00. Twee noorderburen, Frank Futselaar en Bart Van Nunen, verzekerden zich van Tokio.

Het moest dé dag van Soufiane Bouchikhi worden in Valencia. De 30-jarige atleet kwam met bijzonder veel vertrouwen aan de start van de marathon. Dat vertrouwen zette hij om in een razendsnelle start. Halfweg passeerde de 30-jarige atleet in 1u03:24, waardoor de olympische limiet van 2u11:30 binnen handbereik leek te liggen. Na kilometer 25 kreeg hij het echter bijzonder zwaar. Steken in de zij na speelden hem duidelijk parten. Hij moest groepje na groepje laten gaan, maar behield met nog 12 kilometer voor de boeg uitzicht op de Spelen. Dat veranderde echter duidelijk in de slotfase. Rond kilometer 35 werd het krap met het oog op Tokio. Vijf kilometer later was er geen sprake meer van een mogelijk olympisch ticket. De voorspelde eindtijd wees 2u13 aan, maar finishen deed onze landgenoot niet. Rond kilometer 40 moet hij in elkaar gestuikt zijn, aangezien hij vervolgens in een ambulance naar het ziekenhuis werd gevoerd. “Het is jammer, maar er zijn ergere dingen in het leven dan wat er vandaag gebeurd is. Bedankt aan iedereen die me gesteund heeft”, schrijft hij op Instagram.

De ruime kopgroep bij de mannen na 28 kilometer – Foto: Quinten Lafort

Voorin werd het een bijzonder spannende marathon met drie heren die slotkilometers samen introkken. Het was uiteindelijk de verrassende Keniaan Evans Chebet die het haalde in een razendsnel parcoursrecord van 2u03:00, voor zijn landgenoot Lawrence Cherono en topfavoriet Birhanu Legese. De Spanjaarden hadden in eigen land reden om te vieren, aangezien Ayad Landassem naar een Spaans record van 2u06:34 liep. Amanal Petros was goed voor een Duits record met 2u07:16.

Nederlanders doen het uitstekend

Drie Nederlandse atleten verschenen aan de start bij de mannen. Abdi Nageeye hoopte op een verbetering van zijn Nederlands record. Nageeye moest echter snel de kopgroep laten gaan en viel daardoor helemaal alleen. Dat kostte hem mogelijk een duik onder 2u06.  Hij klokte af na 2u07:09, ruim onder de olympische limiet, die hij vorig jaar al behaalde in Rotterdam. Bart Van Nunen en Frank Futselaar hadden hun zinnen gezet op de olympische limiet van 2u11:30. Van Nunen viel onderweg, maar verbaasde met 2u10:14. Futselaar maakte het feestje compleet met 2u11:29, exact één seconde onder de gevraagde tijd.