Ook elders stonden het afgelopen weekend nationale indoorkampioenschappen gepland. Femke Bol was bij onze noorderburen opnieuw heer en meester. Bol verbeterde in Apeldoorn haar eigen Nederlands record op de 400m met twee honderdsten. Ook Liemarvin Bonevacia was op die afstand goed voor een nationaal record. In het Italiaanse Ancona was Gianmarco Tamberi in het hoogspringen goed voor een beste wereldjaarprestatie van 2m35.

Niet alleen in eigen land was er dit weekend bedrijvigheid op de indoorpiste. Zo stonden onder meer in Nederland, Frankrijk, Spanje en Italië nationale indoorkampioenschappen op de planning. Bij onze noorderburen zorgde wie anders dan Femke Bol voor een vierde Nederlands record op rij op de 400m. Bol snelde naar 50″64, een verbetering van haar eigen NR met twee honderdsten. Haar trainingsmaatje Lieke Klaver kon evenmin ontevreden in dankzij een stevig PR van 51″21. Het Nederlandse aflossingsteam kan gouden zaken doen in Torun, al zijn Bol en Klaver in staat om individueel eremetaal te verzamelen, waardoor de 4x400m zomaar de vierde race van het EK voor het duo kan worden. Ook de mannen op de 400m lieten zich opmerken met een verbazend sterke ‘oldie’ Liemarvin Bonevacia die het haalde in een Nederlands record van 45″99. Hij liet Tony van DiepenJochem Dobber en Ramsey Angela achter zich, die respectievelijk vrede moeste nemen met stevige tijden van 46″17, 46″51 en 46″57.

Op de 200m kon Europees juniorenkampioen Onyema Adigida zijn klasse laten spreken door naar de zege te snellen in 20″90. Djoao Lobles, het Nederlandse supertalent op de 800m, haalde het autoritair op de vier rondjes indoor met 1’46″65.  Mike Foppen was zoals verwacht de beste op de 3.000m met 7’52″97. Vrijdag doet de Nederlandse recordhouder op de 3.000m indoor en outdoor een gooi naar de olympische limiet op de 5.000m in het Franse Toulon. Op de hoge horden snelde Nadine Visser naar 7″90, al was de 7″98 van youngster Zoë Sedney ook opmerkelijk.

Tamberi bewijst hoogvorm

Op de Italiaanse kampioenschappen waren er uiteraard de chrono’s van de dames op de 400m waardoor de Belgian Cheetahs in principe niet naar Torun voor het EK afzakken. Gianmarco Tamberi was echter in het hoogspringen goed voor een letterlijk hoogtepunt. Eerder deze week stelde de Italiaan nog de winst in de World Indoor Tour veilig dankzij een gedeelde beste wereldjaarprestatie van 2m34. In Ancona voegde hij daar nog één centimeter aan toe met een heerlijke sprong die u hieronder kan bekijken. Tamberi bombardeert zo zich samen met Maksim Nedasekau tot topfavoriet voor de Europese titel in Torun. De 2m35 was de hoogste sprong voor de Italiaan sinds juli 2016. Larissa Iapichino sprong gisteren naar een WR bij de junioren door maar liefst 6m91 te noteren tijdens het verspringen. Bovendien evenaarde ze het Italiaans record bij de senioren van haar mama Fiona May.

https://twitter.com/atleticaitalia/status/1363504673886515200

Scott imponeert tijdens ‘The Ten’

In de Verenigde Staten stond er met ‘The Ten’ een pittige 10.000m op de outdoorpiste gepland. De Brit Marc Scott maakte van de gelegenheid gebruik om zich te verzekeren van de limiet voor de Olympische Spelen van Tokio dankzij een sterke 27’10″41. Eerder deze maand snelde Scott al naar 7’36 op 3.000m. Hij moet na gisteren alleen Mo Farah op de Britse ranking aller tijden voor zich dulden. Scott hield ook een Amerikaans trio met Grant FisherWoody Kincaid en Ben True achter zich. Bij de vrouwen maakte de Amerikaanse Elise Cranny het zegegebaar in 30’47″42, al was het vanuit Europese hoek vooral uitkijken naar Eilish McColgan die zich net zoals haar landgenoot Scott verzekerde van Tokio met 30’58″94.