Op de slotdag van het EK indoor in het Poolse Torun kan ons land zomaar geschiedenis schrijven. Dankzij het gouden plak van Elise Vanderelst evenaarde het Belgische team namelijk al het record aller tijden qua aantal medailles op één EK. De vraag rijst dus of er vandaag nog Belgisch eremetaal in de maak lijkt. Hieronder lijsten we de reacties van onze landgenoten op de vierde en laatste dag in Torun op. 

19u45: Finale 3.000m mannen

“Het is schitterend om België een medaille te bezorgen. De sfeer zat er goed in bij de delegatie door al de sterke prestaties de afgelopen dagen. Daardoor was ik nog meer geprikkeld om alles op alles te zetten in de strijd om de medailles. Deze medaille is die van een heel team met ook mijn trainingsmakkers Robin Hendrix en Hugo Hay in de finale. Jakob Ingebrigtsen was opnieuw een klasse apart. Van het moment dat hij aanzet, voel je het toch aan je benen”, klonk het bij een dolgelukkige Isaac Kimeli, die zijn eerste medaille greep op een EK bij senioren op de piste.

“Vooraf zaten we toch met een plannetje om samen met Hugo en Isaac voorin een soort muurtje te maken. Dat heeft tijdens de race gewerkt en Isaac heeft het afgemaakt. Ik ben heel fier dat hij een medaille beet heeft, want ik weet wat hij hiervoor allemaal doet. Zelf kreeg ik het na halfweg echt lastig, ondanks dat ik gisteren na de reeksen een eerder fris gevoel had. Ik blijf een student die op hoog niveau sport en dan is een mirakel niet meteen mogelijk, maar die medaille van Isaac maakt veel goed”, aldus Robin Henrdi, de 12de in de finale.

14u45: Hoogspringfinale mannen

“Dit had niemand verwacht. Ik ben héél tevreden en zeker met de manier waarop ik de competitie heb afgewerkt. Ik spring slechts twee centimeter onder mijn PR. Voor mijn derde poging op 2m23 was het even spannend, maar ik heb me goed kunnen opladen om vervolgens een topsprong af te leveren. Dit komt heel onverwacht en doet veel deugd met het oog op de zomer waar ik zowel op de Olympische Spelen in Tokio als op het EK voor beloften wil schitteren. De kwalificatie voor Tokio is nog niet zeker, maar ik maak vandaag opnieuw een goede beurt voor de ranking. Verder dan komende zomer wil ik niet denken, maar de Spelen in Parijs van 2024 moeten het moment worden waar ik écht top ben”, vertelde een uitgelaten Thomas Carmoy.

14u00: Halve finales 60m horden vrouwen

“Ik had op meer gehoopt een ben dan ook teleurgesteld. Het voelde goed aan en liep een degelijke race, dus ik ga moeten analyseren wat is fout gelopen. Er volgt nu een kleine rustperiode en daarin ligt de focus vol op het zomerseizoen. Een concrete planning op vlak van wedstrijden is er nog niet en ik wil ook niet gokken met die wereldranking. Het doel wordt dus de olympische limiet”, vertelde Anne Zagré na de halve finales waarin ze met 8″08 op een klein tiende van de finale strandde.

13u25: Halve finales 60m vrouwen 

“Ik was al heel blij dat ik in die halve finales stond en ook sneller liep dan tijdens de reeksen. Het is een beetje jammer dat ik geen PR loop, want qua gevoel zat het goed. Dit smaakt uiteraard naar meer, al had het nog beter gekund denk ik. Echt vlot voelde het niet. Ik heb geen verklaring waarom het niet sneller ging, misschien omdat ik niet kon rekenen op mijn coach hier in Torun, maar het blijven bijzondere omstandigheden. Hopelijk mag hij er op mijn volgende kampioenschap opnieuw bij zijn”, klonk het na de halve finale bij Rosius.

11u30: Reeksen 60m vrouwen

“Ik had gehoopt op een betere start, maar de valse start had me toch wat uit mijn lood geslagen. Misschien heb ik me daardoor niet voluit durven geven. Vooraf was ik niet echt gespannen, maar het lukte evenmin om me volledig te focussen. In de halve finales heb ik niks te verliezen, dus ik ga gewoon laten zien wat ik in me heb. Het zou mooi zijn om richting mijn PR te lopen, maar we zien wel wat het geeft”, klonk het bij Rani Rosius na een geslaagde passage in de reeksen van de 60m.