Hanne Verbruggen heeft voor de verrassing gezorgd door naar een olympisch ticket op de marathon te lopen in Valencia. Verbruggen kwam na halfweg door in 1u14:16 en maakte daardoor kans op de internationale limiet van 2u29:30. In het tweede wedstrijddeel kreeg ze het iets lastiger, maar toch knokte ze zich knap naar 2u29:14. Nina Lauwaert had een mindere dag en finishte na 2u34:45

Hanne Verbruggen mag naar de Olympische Spelen in Tokio. De atlete verscheen met ambitie aan de start van de marathon in Valencia. Ondanks een persoonlijk record van 2u35:00 droomde Verbruggen van de internationale limiet van 2u29:30. Met een passage halfweg in 1u14:16 was die droom nog steeds levendig. Onze landgenote kon op dat moment ook nog steeds rekenen op een groep atleten rond zich aan wie ze zich kon optrekken.

Verbruggen liet na een sterke eerste helft ook in het tweede wedstrijddeel weinig verval toe. Ze bleef aan een constant tempo haar kilometers afwerken. Het zag er dus goed uit voor de eindwinnares van de CrossCup van 2020. Met een tussentijd van 2u21:27 aan de 40 kilometer leek de buit binnen. Verbruggen klaarde dit huzarenstukje uiteindelijk in een sterke 2u29:14, exact 16 seconden onder de rechtstreekse kwalificatie-eis om naar de Olympische Spelen in Tokio te mogen. Met deze tijd rukt ze ook op naar de vierde plaats op de Belgische ranglijst. Slechts een handvol atleten slaagden er in het verleden in om onder de 2u30 te duiken, en daar is Verbruggen nu één van.

Lauwaert bijt haar tanden stuk op limiet voor Tokio

Op papier leek Nina Lauwaert over de beste papieren te beschikken om zich te plaatsen voor Tokio, zeker na haar sterke beurt op het WK halve marathon waar ze met 1u11:33 haar persoonlijk record fraai verbeterde. Toch startte Lauwaert met enige voorzichtigheid, wat zich halverwege vertaalde in een doorkomsttijd van 1u15:24. Een versnelling zat er nadien echter niet meer in. Zij viel helemaal alleen en moest dus in haar opboksen tegen de felle wind in de Spaanse grootstad. De internationale limiet van 2u29:30 leek niet meer aan de orde. Lauwaert gooide ondanks de terugval de handdoek niet in de ring en bleef dapper doorzetten. Een eindtijd van 2u34:45 was echter niet waarvoor ze gekomen was. Het persoonlijk record van Lauwaert blijft dus zo staan op 2u30:24, negen seconde boven de Belgische kwalificatie-eis.

De Nederlandse Andrea Deelstra zette de kers op de taart voor onze noorderburen. Met 2u28:23 bleef ze amper zeven seconden onder de Nederlandse kwalifcatie-eis. Jill Holterman debuteerde in 2u34:52 en finishte zo net na Lauwaert.

Jepchirchir kan het ook op de mytische afstand

Peres Jepchirchir, de wereldkampioene op de halve afstand, maakte voorin het mooie weer. De Keniaanse verpulverde haar persoonlijk record en won de wedstrijd met 2u17:16. Joyciline Jepkosgei (2u18:40) en Helalia Johannes (2u19:52) bezetten de overige podiumplaatsen. Johannes mag zich ook de snelste 40-jarige vrouw ooit noemen na vandaag. Voor het eerste ooit doken zes vrouwen in dezelfde race onder 2u20