Op het BK AC zette Rani Rosius haar status als nieuwe sprinthoop extra in de verf. Het 20-jarige talent stormde er in de finale van de 100m naar 11”39 waardoor ze met overmacht haar eerste Belgische titel binnenhaalde. Dankzij die chrono is Rosius de tweede performer aller tijden is in ons land. De atlete was zonder twijfel één van de smaakmakers van het kampioenschap.

Het gaat van straf naar straffer bij Rani Rosius. De specialiste van de 100m knalde een week geleden tijdens de Brussels Grand Prix naar een tijd van 11”44. Afgelopen weekend was Rosius al helemaal niet meer te stoppen. In de 100m-finale wervelde de AVT-atlete naar 11”39. Kim Gevaert is de enige landgenote die er in het verleden in slaagde om beter te doen. Rosius was achteraf dan ook zichtbaar geëmotioneerd.

“Ik was vorige week al superblij en barstte toen echt in tranen uit bij het zien van mijn tijd. Mijn trainer was ook in tranen. Ik ging ervan uit dat ik het hoogtepunt van mijn seizoen daarmee gehad had, ook al merkte ik bij het analyseren van mijn wedstrijd dat er nog rek op zat. Het is alleen niet eenvoudig om dat in quasi dezelfde wedstrijd met dezelfde omstandigheden ook daadwerkelijk te doen. Vandaag (vorige zondag; red.) pitste ik er dan toch nog enkele honderdsten af wat opnieuw tot ongelofelijk veel tranen leidde bij mij en mijn trainer. Ik was zo blij! Jammer dat ik mijn familie niet rond mij had op zo’n moment”, glunderde ze na.

Als kers op de taart kreeg de studente leerkracht L.O. en wiskunde er nog een bronzen plak op de 200m bovenop. Een mooi extraatje voor iemand die naar eigen zeggen een afkeer heeft voor die afstand.

“Die derde plaats op de 200m was een verrassing. Ik had er eerlijk gezegd helemaal geen goesting meer in. Eigenlijk zie ik altijd op tegen die halve baanronde, ik doe dat echt niet graag. Naast het feit dat het afzien en verzuren is, heb ik er telkens veel stress voor. Ik werd dan ook nog eens ingedeeld in baan negen waardoor ik blind moest lopen met als gevolg dat ik serieus moest doorduwen toen we de bocht uitkwamen want de anderen lagen duidelijk voor. Met 23”90 bevestigde ik toch opnieuw dat ik onder de 24 seconden kan duiken.”

Foto: Peter Wagemans

Voorlopig staat enkel nog de KBC Nacht op de planning bij het jonge sprinttalent. Rosius heeft dit seizoen alvast al meer bereikt dan ze vooraf had kunnen dromen en kan dan ook zonder druk naar de wedstrijd toewerken.

“Mijn seizoen is compleet. Het plaatje klopt. Wat kan ik nog meer wensen? Er moet van mij dit jaar echt niets meer af van mijn tijd op de 100m. Ik weet niet hoe mijn trainer erover denkt, maar ik heb echt alles gegeven en ik ben dolgelukkig. Ik wil nog geen uitspraken doen over volgend jaar maar het opent alvast perspectieven. Het zou mooi zijn mocht ik ook eens individueel aan internationale wedstrijden kunnen deelnemen. Ik kijk er alvast naar uit”, reageerde de kersverse nationale kampioene.

Het gaat de atlete de laatste tijd voor de wind, maar de Limburgse kende niet altijd evenveel geluk. Vorig jaar ging Rosius nog van hemel naar hel. Op het provinciaal kampioenschap liep de atlete namelijk naar 11”45, tot ze vijf dagen later te horen kreeg dat de toptijd niet gehomologeerd kon worden door een fout met de startapparatuur. Ondertussen bewees ze dat ze die tijd wel degelijk in de benen heeft.

“Ik had dat voorval eigenlijk al afgesloten. Ik ben er wel een tijd heel slecht van geweest, want ik begon natuurlijk te geloven dat ik die tijd echt gelopen had. Dat zoiets je dan ontnomen wordt vreet aan je. Ik heb nu bewezen dat ik sneller kan, vorige week al en nu nog een keer. Ik heb eindelijk kunnen tonen dat ik er sta en die tijd in mij heb. Nu kan niemand meer zeggen dat ik het niet kan”, klonk het verbeten.