De Nederlandse Sifan Hassan is toegevoegd aan het deelnemersveld dat tijdens de AG Memorial Van Damme op vrijdag 4 september een aanval doet op het werelduurrecord bij de vrouwen. Bij de mannen krijgen Mo Farah en Bashir Abdi extra concurrentie van de Noor Sondre Norstad Moen. Er komt ook nog een 1500 meter bij de mannen met de broers Ingebrigtsen in een hoofdrol.

Sifan Hassan doet op 4 september een gooi naar het werelduurrecord op de AG Memorial Van Damme. Hassan zal die avond 18.517m moeten afhaspelen indien ze Dire Tune van de troon wil stoten. De piste in het Koning Boudewijnstadion is bekend terrein voor de tweevoudige wereldkampioene, aangezien ze er vorig jaar nog de eindwinst in de Diamond League op de 5.000m behaalde.

Het werelduurrecord is een uitdaging voor de Nederlandse, maar Hassan gelooft er rotsvast in dat ze het record kan aanscherpen. “Het is een gek en moeilijk seizoen, maar ik ben zo goed mogelijk blijven trainen en ben gelukkig gezond en fit”, zegt de 27-jarige atlete. “Er zijn maar weinig wedstrijden op dit moment en ik ben dan ook superblij met het voorstel van de AG Memorial Van Damme om daar op 4 september het werelduurrecord aan te vallen. Het record staat heel scherp, maar ik ga de uitdaging graag aan en in mijn huidige vorm denk ik dat het mogelijk is”.

Op dit moment verblijft de atlete nog op hoogtestage in het Zwitserse Sankt Moritz. Vrijdag verschijnt ze in Monaco aan de start van de Diamond League. Hassan wil er een gooi doen naar het WR op de 5.000m van Tirunesh Dibaba (14’11″15). De Nederlandse is met 14’22″12 in het bezit van het Europees record op die afstand. Vorig jaar was ze in Monaco goed voor het WR op de mijl.

Moen vergezelt Abdi en Farah

De Noor Sondre Norstad Moen was afgelopen vrijdag goed voor de beste prestatie ooit in een uurloop door een Europeaan. Het schoeisel van de voormalige Europese recordhouder was echter niet toegelaten op de piste, waardoor hij een Europees record aan zijn neus ziet voorbijgaan. Moen blijft echter gretig, aangezien hij op 4 september de strijd wil aangaan met Mo Farah en Bashir Abdi om zowel het ER (20.944m), als het WR (21.285) aan te vallen. Met Soufiane Bouchikhi verschijnt trouwens een tweede landgenoot aan de start van de uurloop. Het is voorlopig de enige wedstrijd waaraan de Belgische kampioen in het veld zal deelnemen deze zomer.

Broers Ingebrigtsen op 1500m

Jakob Ingebrigtsen – Foto: Golazo

Een interessante toevoeging aan het programma is een 1500m waarin de Noorse broers JakobFilip en Henrik Ingebrigtsen aan de start verschijnen. Het trio liet dit jaar al meermaals van zich horen dankzij Europese en Noorse records en is gebrand op een knappe prestatie in Brussel. Vorig jaar finishten Jakob en Filip er nog als respectievelijk tweede en derde na Timothy Cheruiyot. Mogelijk is er in de race ook plaats voor enkele Belgen zoals Isaac Kimeli en Ismael Debjani, al had die laatste aangegeven zijn seizoen na het BK stop te zetten.

De AG Memorial Van Damme vindt dit jaar wegens de coronacrisis uitzonderlijk zonder publiek plaats, maar de meeting zal wel live te bekijken zijn op Sporza en op RTBF.