Hanne Claes zal zondag niet meedingen om de Belgische titel. De 32-jarige atlete kwam niet ongeschonden uit het zomerseizoen en ziet het Belgisch kampioenschap te vroeg komen. Achter het WK in Glasgow staat voorlopig nog een vraagteken, maar in haar allerlaatste seizoen ooit wil Claes vooral outdoor knallen. “Niets moet nog, maar je moet altijd groot blijven dromen.”

Vorig jaar beleefde Hanne Claes haar beste seizoen ooit. Ze bracht het nationaal record op de 400m horden naar 54”33 en knokte zich tot in de halve finale van het WK in Boedapest. Op de Allianz Memorial Van Damme liet de Belgische recordhoudster zich gelden door voor de vierde keer in één seizoen onder de 55 seconden te duiken op haar geliefkoosd nummer. Het was het resultaat van consistent kunnen doortrainen en een lichaam dat na twee jaar perfect was afgestemd op de aanpak van Carole Bam. Toch sluimerde er dat zomerseizoen al een blessure die zich hardnekkiger ontwikkelde dan aanvankelijk verwacht.

“Ik kwam net voor het WK op training verkeerd neer na het nemen van een horden”, legt Claes uit. “Ik had wat last en dat werd nadien alleen maar erger. Na het seizoen heb ik het zeven weken rustig aangedaan, maar bij het hervatten van de looptrainingen bleef de pijn aanwezig.” Uiteindelijk bleek het een stressreactie op het scheenbeenvlies te zijn.

Foto: Jeroen De Meyer

Claes kon pas in december de looptrainingen hervatten. Dat is ook de reden waarom we haar zondag niet op het BK aan het werk zullen zien. Pas aan het einde van haar trainingsstage in Australië, waar de atlete de eerste weken van het jaar doorbracht, kon ze opnieuw contact maken met een atletiekpiste. “Door mijn blessure heb ik trainingsachterstand opgelopen. Ik heb in Australië eerst veel op gras getraind en pas in de laatste twee weken de piste opgezocht. Nu gaat het goed. Ik voel dat mijn kracht, snelheid en uithouding goed zit. Alleen het specifiekere werk ontbreekt nog.”

Zomer heeft prioriteit

Op 1 maart begint in Glasgow het WK indoor. De Belgian Cheetahs zijn zeker van deelname, maar de vraag blijft welke atleten hoofdcoach Bam de arena in zal sturen. “Het WK indoor heeft zeker geen hoge prioriteit voor mij”, verduidelijkt één van de vaste waardes in het team. Toch wuift Claes een eventuele deelname niet weg. “Carole moet de knoop doorhakken, maar er is afgesproken dat we indoor geen wedstrijdverplichtingen hebben. Een trainingstest zal bepalen of mijn niveau voldoende is. Word ik niet geselecteerd, dan ga ik daar niet van wakker liggen. Dan richt ik me op de World Relays in de Bahama’s en probeer ik me zo goed mogelijk klaar te stomen.”

Foto: Jeroen De Meyer

Groot dromen

Niet lang daarna volgt al het EK in Rome en vervolgens uiteraard de Olympische Spelen in Parijs. De DCLA-atlete is normaal voor beide kampioenschappen al geplaatst en wil er nog een laatste keer uitblinken alvorens de spikes aan de haak te hangen. “In een ideaal scenario loop ik op de Olympische Spelen de finale op de 400m horden en halen we met de Belgian Cheetahs een medaille. Daar werk ik nu heel hard voor. Lukt dat niet, dan ga ik nog altijd trots en blij zijn met de carrière die ik heb neergezet. Maar je moet altijd groot durven dromen.”

Nieuw hoofdstuk

Haar motivatie om nog één jaar alles op alles te zetten, is alleszins onbetwistbaar. “Ik ben supergemotiveerd”, zegt ze. “Ik besef dat ik verschillende dingen niet meer ga meemaken, dus ik geniet er ten volle van. Hoewel ik veel zal missen, kijk ik oprecht uit naar een nieuw hoofdstuk. Hoe dat hoofdstuk ingevuld zal worden, weet ik nog niet. Ik wil er nog niet te veel over nadenken. Mijn energie en focus moet nu naar andere zaken gaan. Hoewel er eigenlijk niets meer moet, wil ik dit seizoen nog eens alles eruit halen”, besluit de hordeloopster.

Ben je gepassioneerd door atletiek en wil je meewerken aan het verspreiden van het allerlaatste atletieknieuws? Lees hier hoe jij ons kan versterken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in