Op de kalender staat sinds begin deze week ‘april’ af te lezen en dat betekent dat het pisteseizoen voor de deur staat. Met de Olympische Spelen in Parijs en het EK in Rome belooft het een onvergetelijke zomer te worden. In ‘Over de limiet’ werpen we de komende maanden een blik op op hoe de Belgische selecties eruit zullen komen te zien. Voor de debatten helemaal losbarsten maken we een stand van zaken op: tot wanneer lopen de kwalificatieperiodes, wie heeft zijn of haar limiet al beet en waar staan de Belgen op de olympische kwalificatieranking? Een blik ook op de marathon, waar enkele atleten nog een allerlaatste gooi naar een olympisch ticket zullen doen.

Powered by Runners’ lab

Olympische Spelen in Parijs (1 tot en met 11 augustus)

De vierjaarlijkse hoogmis van de sport landt in 2024 in Parijs. Voor de Olympische Spelen is er geen bijkomende drempel van nationale selectiecriteria. Wie de limiet presteert of door World Athletics wordt uitgenodigd op basis van de ‘Road To’-ranking mag mee naar de lichtstad. Tien Belgische atleten slaagden er de afgelopen maanden al in om aan hun rechtstreekse kwalificatiestandaard te voldoen.

Atleten die de limiet voor Parijs gepresteerd hebben
Discipline Prestatie Vrouwen   Discipline Prestatie Mannen
400m 49”96 Cynthia Bolingo 400m 44”92 Alexander Doom
400mH 54”33 Hanne Claes 800m 1’44”53 Tibo De Smet
Marathon 2u24:56 Chloé Herbiet 5.000m 13’03”46 John Heymans
Marathon 2u26:32 Hanne Verbruggen Marathon 2u03:47 Bashir Abdi
Marathon 2u06:56 Koen Naert
Marathon 2u08:09 Michael Somers

Tickets voor de estafettes worden begin mei uitgedeeld op de World Relays in de Bahama’s. In alle vijf de categorieën zal België daar een team mogen opstellen. Er worden voor elk nummer vier reeksen georganiseerd waarvan de twee eerste landen zich van Parijs verzekeren. Terwijl de triomferende ensembles van dag één de finale lopen, worden op dag twee nog eens zes tickets uitgedeeld in drie afzonderlijke reeksen. De Tornados en de Cheetahs zijn het net als de Mixed Relay-ploeg (4x400m) aan hun stand verplicht om zich te plaatsen. De Falcons en de Rockets (4x100m) kunnen in hun huidige samenstelling voor het eerst op een mondiaal toernooi terechtkomen.

Belgian Rockets op het EK in München – Foto: Jeroen De Meyer

Op de marathon staan de limieten op 2u08:10 (mannen) en 2u26:50 (vrouwen). De vijf hierboven vermelde Belgen doken onder die grenzen, maar kunnen door de grote binnenlandse concurrentie nog niet allemaal op beide oren slapen. Zekerheid is er pas na 5 mei, wanneer de kwalificatieperiode afloopt. Als meer dan drie Belgen de limiet lopen moeten de ’traagsten’ namelijk thuisblijven. Bashir Abdi en Koen Naert zijn bij de mannen in principe buiten schot. Michael Somers heeft het derde en laatste ticket in handen met een chrono van 2u08:09 terwijl Lahsene Bouchikhi, Amaury Paquet en Thomas De Bock deze maand nog een ultieme poging ondernemen. Bouchikhi en Paquet strandden in Valencia nauwelijks een halve minuut boven de tijd van Somers. Bouchikhi wacht het einde van de Ramadan af om te kiezen waar hij uit zal komen. Paquet vervoegt De Bock in Hamburg.

Chloé Herbiet en Hanne Verbruggen hebben bij de vrouwen twee van de drie startbewijzen meegegrist. Zo ligt er voor twee pretendenten nog één ticket voor het grijpen. Astrid Verhoeven zou in Rotterdam een stevige hap moeten nemen uit haar PR van 2u29:21. Eén uurtje vroeger maakt Juliette Thomas haar debuut in Hannover. Dat doet ze met een beresterke halve marathontijd (69’48”) in de achterzak. Als beide dames een superdag kennen, zouden er plots nog vier limieten kunnen voorliggen. Zowel bij de vrouwen als de mannen is er dus potentieel voor een nagelbijter.

Michael Somers tijdens de marathon van Berlijn – Foto: Jolien De Bock

De vijf pisteatleten in het kransje gekwalificeerden kunnen zich zo goed als zeker wanen van hun plaats. De kans lijkt bijzonder klein te zijn dat er nog drie extra landgenoten op dezelfde nummers een ticket veroveren. De kwalificatieperiode loopt voor alle stadionproeven nog tot 30 juni, de laatste dag van het Belgisch kampioenschap. Een ultieme kans dus om aan de kwalificatiestandaard te voldoen of om een groot aantal rankingpunten te sprokkelen. De limieten vindt u hier terug.

Enkele atleten zullen hun pijlen ongetwijfeld eerder op een limiet dan op de ranking richten. Zo neemt Nafi Thiam deel aan het EK in Rome om daar meer dan 6.480 punten te scoren en bijgevolg naar Parijs te mogen. Lukt dat niet, maar maakt ze de zevenkamp wel af, dan zal haar rankingpositie normaal volstaan voor kwalificatie. In principe is de rechtstreekse kwalificatie-eis voor Thiam een probleemloos te ronden kaap. Noor Vidts mistte in Boedapest de limiet met 30 punten, maar zal zeker present tekenen in augustus. Zij het via een rechtstreekse kwalificatie, zij het via haar sterke ranking. Ook Ben Broeders zit met de limiet in zijn hoofd. Hij heeft met de polsstok 5m82 nodig, een hoogte die hij de voorbije jaren al twee keer kon overbruggen. Verlies ook Dylan Borlée niet uit het oog. De Tornado kwam vorig zomerseizoen tot op negen honderdsten van de gevraagde 45″00.

Foto: Jeroen De Meyer

Op de halve fond is er een heel rijtje limietkandidaten. De bronzen man van Glasgow, Eliott Crestan, was het grootste deel van vorige zomer geblesseerd en heeft dus nog geen pogingen ondernomen. 1’44″70 ligt absoluut binnen zijn bereik dus het is niet uitgesloten dat hij zichzelf al vroeg op het seizoen de nodige zekerheid verschaft. Pieter Sisk is niet alleen op de 800m, maar ook op de 1500m een gevaarlijke klant. Virtueel gekwalificeerd op de dubbele baanronde kan hij het Ruben Verheyden, Jochem Vermeulen, Ismael Debjani en Thomas Vanoppen ook moeilijk maken op de metrische mijl. Zij nemen dit seizoen de magische grens van 3’33″50 onder vuur. Verheyden en Vermeulen bezetten op dit moment een gunstige plaats in de ranking. Elise Vanderelst heeft er een goede eerste winter onder trainster Grete Koens opzitten en zal die lijn outdoor proberen doortrekken. Ze staat al veilig, maar kan proberen om weer naar haar PR van drie jaar geleden toe te groeien. Dat bedraagt 4’02″63 en is slechts dertien honderdsten verwijderd van de olympische limiet.

Foto: Jolien De Bock

Bij de werpers zit Philip Milanov in een luxepositie. Parijs lijkt via de ranking een zekerheid te worden, maar rechtstreekse kwalificatie zou de kers op de taart zijn. Milanov heeft 67m20 nodig – zes centimeter minder dan zijn BR uit 2016 – en zette vorige zomer met 66m54 zijn beste worp sinds 2017 neer. Timothy Herman deed een jaar geleden monden openvallen toen hij in Nairobi zijn speer 87m35 verderop in de grond liet steken, bijna twee meter voorbij de gevraagde 85m50. Dat gebeurde weliswaar voor de opening van de kwalificatieperiode. Zijn ranking is nu al sterk dus met een aantal extra 80m-worpen zien we Herman zonder ongelukken terug in de Franse hoofdstad. Voor Jolien Boumkwo en Vanessa Sterckendries wordt het spannender, want zij staan op de ranking in de buurt van de laatste plaatsjes die recht geven op deelname aan de Spelen. Voor Sterckendries valt het kwartje voorlopig de goede kant op. Boumkwo moet nog wat opschuiven.

Op de 100m hebben Rani Rosius en Delphine Nkansa een mooie marge op de staart van het kwalificatiepeloton. Richting de limiet van 11″07 gaan is dan wel weer een grote stap. Voor Europees beloftenkampioene Nkansa behoort kwalificatie op de 200m misschien ook tot de mogelijkheden. Daarvoor schiet ze voorlopig zeven rankingplaatsjes tekort. Michael Obasuyi was in Glasgow WK-finalist en kan op zijn 24ste een tweede olympische deelname veiligstellen. De kwalificatiestandaard ligt met 13″27 vijf honderdsten onder zijn PR. Elie Bacari maakte reuzenstappen in de winter en heeft vergelijkbare exploten nodig in de zomer om Parijs te halen. Anne Zagré en Yanla Ndjip-Nyemeck moeten nog flink opschuiven, willen ze de Belgische delegatie vervoegen.

Foto: Erik van Leeuwen

Als er baanrondes gelopen moeten worden, met of zonder horden, zijn de Belgische vrouwen er graag bij. Behalve Cynthia Bolingo en Hanne Claes zijn ook Helena Ponette, Naomi Van den Broeck en Nina Hespel virtueel gekwalificeerd. Hespel heeft op dit moment het voorlaatste ticket op de 400mH in handen. Paulien Couckuyt keerde eind vorige zomer pas terug na een lange kruisbandblessure en moet dus op korte tijd haar beste vorm vinden. In Tokio wervelde ze nog naar de derde plaats en een – intussen door Claes aangescherpt – Belgisch record in haar halve finale.

Drie verticale springers komen in aanmerking voor de Spelen. Thomas Carmoy staat hoog en droog op de ranking en kan focussen op zijn leerproces onder trainster en olympisch ervaringsdeskundige Tia Hellebaut. Merel Maes en Elien Vekemans zijn er op basis van de huidige ranking allebei nog net bij. Isaac Kimeli rekent op de 10.000m op kwalificatie via de Cross World Ranking en heeft die in principe veiliggesteld. Op de 5.000 kwam hij nog niet voldoende in actie om in de kwalificatieranking op te duiken. Robin Hendrix is daar wel virtueel geplaatst, al heeft hij niet bijzonder veel overschot. Clément Deflandre mist de boot voorlopig nipt op de 3.000m steeplechase. Thomas Van der Plaetsen en Jente Hauttekeete zitten in hetzelfde schuitje op de tienkamp.

Foto: Jolien De Bock

In de onderstaande tabel ziet u waar onze landgenoten zich bevinden in de Road To Paris-ranking. Te laag gerangschikte atleten werden opgenomen als zij momenteel binnen vijftien plaatsen van het deelnemersquotum staan.

Voorlopige situatie in de Road To Paris-ranking (2 april)
Discipline Vrouwen Positie/Quotum Discipline Mannen Positie/Quotum
100m Rani Rosius 22/56 400m Dylan Borlée 39/48
100m Delphine Nkansa 32/56 800m Pieter Sisk 35/48
200m Delphine Nkansa 55/48 1500m Ruben Verheyden 29/45
400m Helena Ponette 32/48 1500m Jochem Vermeulen 38/45
400m Naomi Van den Broeck 33/48 1500m Ismael Debjani 48/45
800m Camille Laus 59/48 5.000m Robin Hendrix 34/42
1500m Elise Vanderelst 29/45 10.000m Isaac Kimeli 22/27
400mH Nina Hespel 39/40 100mH Michael Obasuyi 27/40
Hoog Merel Maes 30/32 3.000m St. Clément Deflandre 38/36
Polsstok Elien Vekemans 32/32 Hoog Thomas Carmoy 14/32
Kogel Jolien Boumkwo 38/32 Polsstok Ben Broeders 17/32
Hamer Vanessa Sterckendries 29/32 Discus Philip Milanov 15/32
Zevenkamp Noor Vidts 6/24 Speer Timothy Herman 20/32
Tienkamp Thomas Van der Plaetsen 27/24
Tienkamp Jente Hauttekeete 29/24

 

Europese Kampioenschappen in Rome (7 tot en met 12 juni)

Het EK werd vroeg in het seizoen geprogrammeerd zodat het als opstapje naar de Spelen kan dienen. Voor Rome bestaan bovenop de criteria van European Athletics wel nog nationale selectievoorwaarden. De rechtstreekse standaard presteren geeft altijd recht op deelname. Wie via de ranking wil gaan, moet naast een uitnodiging op basis van de Road To-ranking ook hoog genoeg staan op de World Rankings. Wat de specifieke Belgische eisen zijn en hoe men zich soepel zal opstellen ten aanzien van beloften leest u hier. Prestaties worden voor EK-kwalificatie in aanmerking genomen tot 26 mei. Wie graag naar Rome wil en nog geen sterke score naast zijn of haar naam heeft staan, moet dus vroeg aan de bak. Een flink aantal atleten voldeed reeds aan het gevraagde minimum. Op de halve marathon en de 1500m zijn er nu al meer dan drie mannen met een limiet en zullen er dus atleten moeten thuisblijven.

Atleten die de limiet voor Rome gepresteerd hebben

Discipline Prestatie Vrouwen   Discipline Prestatie Mannen
100m 11”18 Rani Rosius 400m 44”92 Alexander Doom
100m 11”22 Delphine Nkansa 400m 45”09 Dylan Borlée
400m 49”96 Cynthia Bolingo 800m 1’44”53 Tibo De Smet
10.000m 32’38”80 Chloé Herbiet 800m 1’45”08 Eliott Crestan
400mH 54”33 Hanne Claes 1500m 3’33”77 Ruben Verheyden
Hoog 1m93 Merel Maes 1500m 3’34”00 Ismael Debjani
Polsstok 4m50 Elien Vekemans 1500m 3’34”16 Jochem Vermeulen
Halve marathon ~2u24:56 Chloé Herbiet 1500m 3’35”12 Pieter Sisk
Halve marathon 70’23 Hanne Verbruggen 5.000m 13’03”46 John Heymans
Halve marathon 69”48 Juliette Thomas 5.000m 13’14”32 Robin Hendrix
Zevenkamp Wildcard Nafi Thiam 5.000m 13’17”16 Isaac Kimeli
Zevenkamp 6.450 Noor Vidts 10.000m 27’07”97 Isaac Kimeli
400mH 48”72 Julien Watrin
3.000m St. 8’24”27 Clément Deflandre
Hoog 2m29 Thomas Carmoy
Polsstok 5m76 Ben Broeders
Discus 66m54 Philip Milanov
Halve marathon 59’51” Bashir Abdi
Halve marathon 61’25” Simon Debognies
Halve marathon 61’25” Dorian Boulvin
Halve marathon 61’34” Koen Naert
Halve marathon ~2u08:09 Michael Somers
Halve marathon ~2u08:36 Lahsene Bouchikhi
Halve marathon ~2u08;44 Amaury Paquet
Halve marathon ~2u10:17 Thomas De Bock
Tienkamp 8.233 Thomas Van der Plaetsen
Clément Deflandre – Foto: Sona Maleterova for European Athletics

WK Junioren in Lima (27 tot en met 31 augustus) en EK Scholieren in Banská Bystrica (18 tot en met 21 juli)

Behalve de twee seniorenkampioenschappen zijn er deze zomer ook internationale afspraken voor scholieren en junioren. Scholieren (geboortejaar 2007-2008) kunnen zich tot en met 7 juli proberen plaatsen voor het EK in Banská Bystrica. Junioren (geboortejaar 2005-2006) hebben tot 4 augustus de tijd om een ticket voor het WK in Lima te pakken. Beide kwalificatieperiodes gingen gisteren (1 april) van start. België mag twee atleten per discipline afvaardigen en gebruikt eigen limieten die in bijna alle gevallen strenger zijn dan de internationale. De volledige selectiecriteria voor het EK Scholieren vindt u hier, die voor het WK Junioren hier.