Van 7 tot 12 juli had het WK voor junioren in Nairobi moeten plaatsvinden, maar daar besliste het coronavirus anders over. Tienkamper Jente Hauttekeete werd vorig jaar tweede op de EYOF en leek dit jaar klaar om de stap te zetten naar het mondiale niveau. Nu het WK van de kalender is verdwenen, mikt Hauttekeete op een stevige puntentotaal met als doel Thomas Van der Plaetsen uit de recordboeken te kunnen verdringen.

Ons land heeft behoorlijk wat talent op de meerkamp rondlopen. Met Jente Hauttekeete hebben we er nog een aanstormend talent bij. De jonge tienkamper boekte in 2019 zijn eerste internationaal succes door het zilver te veroveren op de EYOF. Als scholier scoorde hij 7.540 punten waarmee hij het BR op zijn naam schreef. Zijn eerste jaar als junior stond volledig in het teken van zijn eerste WK. De KAAG-atleet bleef na de afgelasting dan ook met gemengde gevoelens achter.

“Net als de voorbije twee jaar lag ook dit seizoen de focus volledig op de meerkamp. Het WK junioren was het ultieme doel. De limiet (7.100 punten; red.) leek mij makkelijk haalbaar, dus ik keek er al maanden van tevoren naar uit. Ik wilde mij als eerstejaars echt bewijzen tegenover de sterke tweedejaars. Ook van Daniël Segers verwachtte ik dat hij zich zeker zou plaatsen. Het was leuk geweest om er samen te staan. Ik bleef met gemengde gevoelens achter toen duidelijk werd dat het WK niet zou doorgaan. Het had mijn eerste mondiaal kampioenschap kunnen zijn, dus het is jammer dat ik er wat langer op zal moeten wachten. Anderzijds heb ik het geluk dat ik nog maar eerstejaars junior ben en volgend jaar nog een EK heb.”

“Mooiste ervaringen uit mijn carrière”

Hauttekeete is nog maar 18 jaar, maar heeft de voorbije twee jaar al elke zomer onze driekleur mogen vertegenwoordigen op een kampioenschap. Hij heeft proefondervindelijk mogen ontdekken welke invloed een jeugdkampioenschap kan hebben op de motivatie en de verdere carrière van jonge atleten.

“Het EK en de EYOF waren tot nu toe de mooiste en beste ervaringen uit mijn carrière. De limieten in België zijn vaak heel streng waardoor ik bij de scholieren nooit had verwacht om mij als eerstejaars te kunnen plaatsen. Toen ik daar toch in slaagde, werd de motivatie om beter te worden alleen maar groter. Ik heb veel geleerd van het EK. De stress nam het bij momenten soms over waardoor niet alles meer verliep zoals het moest. De ervaring was toen het belangrijkste, dus het is jammer dat andere atleten nu de kans mislopen om te leren.”

Hauttekeete (centraal) – Foto: Ronny Coene (KAAG)

Van der Plaetsen van de troon afstoten

Nu de eerste wedstrijden in ons land er heel binnenkort weer aankomen, kunnen er weer volop nieuwe doelen gesteld worden. Voor Hauttekeete betekent dat jacht maken op het BR van ene Thomas Van der Plaetsen (7.769 punten). Het liefst legt hij de lat voor zichzelf zelfs nog een stukje hoger.

“Ik wil dit seizoen nog zoveel mogelijk wedstrijden afwerken. Begin augustus staan er normaal al twee disciplines op de agenda. Het BK meerkamp wordt ook een belangrijk doel. Daar zou ik graag boven de 7.800 punten uitkomen wat dan zou betekenen dat ik beter doe dan het BR van Thomas Van der Plaetsen. Als alles goed gaat denk ik dat 7.900 punten misschien wel mogelijk is. Ik ben gemotiveerd en voel dat ik heel goed in vorm ben, dus waarom niet”, aldus de gretige meerkamper.