Renée Eykens was samen met een resem Belgische atleten dinsdag in het Koning Boudewijnstadion te vinden voor Tuesday TV, een project van Brusselse DJ’s om verschillende sectoren te ondersteunen. Dinsdag was het de beurt aan de sportsector. Eykens liep er twee uur lang een aflossing aan een gezapig tempo in het gezelschap van onder meer Koen Naert, de Belgian Tornados en Eline Berings. De 800m-specialiste begint op 8 juli aan haar zomerseizoen in Zweden.

Renée Eykens koos afgelopen winter voor een andere aanpak door de trainerswissel van Theo Joosten naar het duo Stef Vanhaeren en Steve Vernon. Eykens verteerde die overstap duidelijk goed met onder andere 2’03″74 en 2’40″80 op respectievelijk 800m en 1000m in zaal. Komende zomer hoopt Eykens het vertrouwen op training om te zetten tijdens wedstrijden. De voormalige Europese kampioene bij de junioren en beloften had wel het geluk dat ze telkens haar trainingen heeft kunnen afwerken.

“In coronatijden hebben we gewoon rustig kunnen doorwerken. Mijn trainingen legde ik grotendeels in het gezelschap af van Stef en thuis beschik ik over het nodige materiaal voor stabilisatie en kracht. Stef en Steve hebben wekelijks contact om de trainingen te overlopen. Door de coronacrisis was het echter onmogelijk om het New Balance Team in Manchester te vervoegen. Daar keek ik toch wel naar uit, maar verder verloopt alles heel goed. De vlotte communicatie helpt daarin ook. Op zich heb ik redelijk veel geluk gehad dat het zo is verlopen”, aldus Eykens.

Renée Eykens afgelopen dinsdag in het Koning Boudewijnstadion – Foto: Quinten Lafort

Eykens voelt zich duidelijk in haar sas en hoopt dat gevoel zo snel mogelijk om te zetten in een reeks goede wedstrijden. Nu de grote afspraken van de kalender zijn verdwenen, hoopt de atlete vooral op een paar sterke chrono’s. “Ik heb op training al mooie dingen kunnen laten zien, maar mijn vertrouwen zal ik pas terugvinden tijdens wedstrijden. Vorig jaar is mijn vertrouwen wat geslonken en dat hoop ik te verstellen door mijn huidige gevoel te vertalen in competities. Mijn PR dateert al van de Olympische Spelen van Rio en het zou fijn zijn om in de buurt te komen van die chrono (2’00″00; red.). De laatste jaren is dat het het geval geweest, waardoor het een mooie opluchting zou betekenen”, verduidelijkt de 24-jarige 800m-specialiste.

“Komend indoorseizoen biedt perspectieven”

Het uitstel van de Spelen in Tokio hoeft echter geen negatieve invloed te hebben op Eykens, die vorig jaar haar profcontract bij Sport Vlaanderen niet verlengd zag worden. “Ik krijg eigenlijk een extra jaar om te groeien in de samenwerking tussen Stef en Steve. Het oorspronkelijke zomerseizoen met de Spelen en het EK kwam misschien te vroeg en nu is er voldoende tijd om stappen te zetten met het oog op volgend jaar. Hopelijk kan ik elke wedstrijd een beetje groeien zoals afgelopen indoorseizoen om zo zachtjes die goede vorm te pakken te krijgen. Het komende indoorseizoen met opnieuw een EK in zaal (Eykens werd vorig jaar in Glasgow vierde; red.) biedt ook zeker perspectieven”, klinkt het bij de atlete.

Een eerste wedstrijdprikkel komt er al snel aan voor Eykens. “Momenteel staat er op 8 juli een wedstrijd in Zweden gepland. Dat is plots wel vroeg, aangezien we er in eerste instantie vanuit gingen dat er pas half augustus wedstrijden zouden opduiken, maar ik wil zeker die mogelijkheid grijpen. Het valt nog af te wachten hoe het praktisch geregeld wordt qua vervoer bijvoorbeeld, al heb ik er nu al bijzonder veel zin in. Vanaf augustus volgt er ongetwijfeld meer. Het is echter ook nog wachten op duidelijkheid omtrent welke wedstrijden al dan niet op de planning komen te staan”, besluit Eykens.

Renée Eykens – Foto: Quinten Lafort