Philip Milanov verloor eind vorig jaar zijn topsportcontract. Toch weerhoudt deze tegenslag de discuswerper er niet van hard te trainen met het oog op de Olympische Spelen. Ook de huidige coronacrisis kan de vicewereldkampioen van 2015 niet tegenhouden.

“De coronamaatregelen hebben voor mij geen grote nadelen veroorzaakt,” vertelt de nationale recordhouder. “Ik kon gewoon verder trainen in het stadion, en ook de fitnesszaal bleef voor mij beschikbaar omdat ik via de ranking kans maak op olympische selectie. Mentaal gaat het goed. Ik ben bezig met mijn stage, dus kan ik me op mijn studies focussen, ideaal gezien de omstandigheden.”

Na de wereldkampioenschappen in Doha verliet Milanov met een 29ste plaats zwaar teleurgesteld de discusring. “Ik heb vooral geleerd om niet te veel te experimenteren met dingen, als ik weet dat ik geblesseerd ben”, vertelt de Bruggeling over zijn minder seizoen in 2019. “Nu kan ik weer pijnvrij en normaal trainen, hoewel ik onlangs mijn teen heb gekwetst door er iets op te laten vallen.”

Milanovs resultaat in Doha riep van buitenaf vragen op over de samenwerking met zijn vader Emil als coach. “Een coachwissel heb ik nooit overwogen”, repliceert de zilveren medaillewinnaar van het WK in 2015 en het EK in 2016. “Mijn vader en ik zijn een goed team. We hebben onze ruzies zoals andere trainers en atleten, maar uiteindelijk is het de beste samenwerking die ik kan hebben. Als het al jaren op deze manier lukt, waarom dan verder zoeken?”

Philip Milanov – Foto: Maxime Delobel

In december 2019 kreeg Milanov slecht nieuws: Sport Vlaanderen beëindigde zijn profcontract. Hiermee verloor hij de maandelijkse financiële ondersteuning. “Over hoe het financieel met me gaat: no comment (lacht). Maar ik zal enorm voor een nieuw contract knokken, het heeft geen zin om zuur te zijn. Ik probeer weer mijn oude niveau te bereiken en mocht ik de olympische limiet halen, dan is mij een nieuw contract beloofd. Al is dat niet helemaal zeker.”

Deze zomer heeft de discuswerper maar één doel: het Belgisch kampioenschap atletiek in augustus. Verder traint hij voor volgend jaar en hoopt hij op iets meer zekerheid. Het uitstel van de Spelen vindt Milanov jammer: “Zonde, maar voor mij minder erg. Er zijn geen wedstrijden, dus ik kan mij na mijn goede trainingen en winterstages niet bewijzen. Volgens mij vormt dit uitstel een groter probleem voor anderen, vooral voor oudere atleten of vrouwen die aan een kindje dachten na de Spelen.”

Maura De Troyer voor Atletieknieuws.