Het wedstrijdseizoen ligt al even stil en ook onze Belgische atletiektoppers moeten hun plannen herzien. Onze nieuwe podcast- en videoreeks ‘Van hier tot in Tokio’ probeert in een onzekere periode zonder EK en Olympische Spelen voor troost te zorgen. In de tweede aflevering blikken we terug en vooruit met Camille Laus en Hanne Claes. Laus wil deze zomer graag individueel extra ervaring opdoen op de 400 meter, maar hoopt dat ook de andere Belgian Cheetahs kunnen groeien.

De tweede aflevering van de podcast- en videoreeks ‘Van hier tot in Tokio’ is helemaal onderaan dit artikel te bekijken en beluisteren.

Een vierde plaats op het EK in Berlijn en een vijfde plaats op het WK in Doha, het ging de Belgian Cheetahs voor de wind de voorbije twee jaar. Kapitein Camille Laus ziet het uiteraard graag gebeuren en straalt wanneer ze vertelt over haar teammaatjes. “Het is motiverend om op Instagram te zien dat onder meer Manon (Depuydt, red.) en Margo (Van Puyvelde, red.) heel snel lopen, dat helpt ons allemaal vooruit.”

Voorlopig staan voor volgend indoorseizoen een EK en een uitgesteld WK gepland, in de zomer volgen dan de uitgestelde Spelen in Tokio. “Op een Europees kampioenschap maken we echt kans op een medaille. In Doha waren we het derde Europese land na Polen en Groot-Brittannië, maar op een kampioenschap kan het altijd raar lopen. Ik denk dat een medaille op het WK en de Olympische Spelen ook kan, in een perfecte wedstrijd is voor de Belgian Cheetahs alles mogelijk. We dromen van een medaille, maar beseffen weliswaar dat het moeilijk zal worden.”

Op individueel vlak hoopt Laus vooral meer ervaring op te doen op de baanronde. “Het is pas mijn derde jaar op de 400 meter en ik voel dat ik nog veel kan verbeteren. Tijdens de trainingen focussen we momenteel op volume, om nadien de topvorm te bereiken. Ik hoop dat ik voor het BK nog enkele wedstrijden kan lopen, als het nationaal kampioenschap half augustus kan doorgaan.” Die ervaring moet ervoor zorgen dat de poulain van Jacques Borlée haar wedstrijden ook anders gaat aanpakken. “Ik wil de wedstrijden met een constanter ritme lopen. Bovendien moet ik voor een gekke tijd ook snel durven te starten, hierop zijn we volop aan het werken.”

TWEEDE AFLEVERING 

Bekijk en beluister hieronder het volledige gesprek met Camille Laus en Hanne Claes. Er wordt onder meer nog gesproken over de rol van trainers Jacques Borlée en Carole Bam, het Belgisch 400m-record van Kim Gevaert en de Spelen in 2024. Bovendien is er een gastrol weggelegd voor Liefde Schoemaker en Paulien Couckuyt. Veel kijk- en luisterplezier!

De overzichtspagina van alle afleveringen uit onze reeks ‘Van hier tot in Tokio’ vindt u hier.