De 122ste editie van de Boston Marathon was er één voor echte flandriens. De koude temperaturen net boven het vriespunt en hevige regenval zorgden dan ook voor een verrassende winnaar. Voor het eerst sinds lange tijd won er geen Afrikaanse atleet.

De Boston Marathon is één van de oudste marathons ter wereld. Afgelopen maandag moesten de deelnemers naast de lange afstand ook nog de koude, wind én regen trotseren. Het zorgde voor epische beelden aan de startlijn waarbij eliteatleten zich zo goed mogelijk probeerden te beschermen.

Dat de Afrikaanse lopers hier meer in het nadeel waren valt op te merken uit de resultaten. De 31-jarige Japanner Yuki Kawauchi en de 34-jarige Amerikaanse Desiree Linden mochten doorregend de handen in de lucht steken aan de finish. De Keniaanse Edna Kiplagat was tot halfweg mee voorin, maar zakte uiteindelijk naar plek negen. Linden kwam zo als eerste vrouw over de eindstreep na 2u39:54. Hetzelfde verhaal voor de Keniaan Geoffrey Kirui. Hij had nog twintig seconden voorsprong op het 40km-punt, maar zag in de slotfase de overwinning aan zijn neus voorbijgaan. Kawauchi, die afklokte op 2u15:58 en nog meer dan twee minuten bonus verzamelde, liep al zijn derde marathon dit jaar. Voor het eerst sinds 1990 won er geen Afrikaanse atleet. Verder is het van de jaren ’70 geleden dat de winnaars nog zo trage tijden lieten optekenen.

De Nederlandse recordhouder Abdi Nageeye werd knap zevende bij de mannen. Lange tijd had hij plek vier in het vooruitzicht, maar de laatste kilometers waren er net iets teveel aan. De volledige uitslagen kan u hier terugvinden.