Katerina Stefanidi heeft de tweede Ultimate Garden Clash op haar naam geschreven. De Griekse olympische kampioene met de polsstok vloog maar liefst 34 keer over 4m00 in een half uur tijd en benaderde zo de 36 sprongen van Renaud Lavillenie en Mondo Duplantis tijdens de eerste editie. Katie Nageotte vloog 30 keer over de lat, Alysha Newman moest het stellen met 21 pogingen. In totaal leverden de vrouwen 85 gelukte pogingen af in vergelijking let 98 sprongen bij de mannen.

Het doel van Katerina StefanidiKatie Nageotte en Alysha Newman was duidelijk: 98 gelukte sprongen over 4m00. Op die manier zou het trio de prestatie Renaud LavillenieMondo Duplantis en Sam Kendricks op 5m00 evenaren. Olympisch kampioene Stefanidi kon in de eerste 15 minuten van de Ultimate Garden Clash zelfs meer gelukte sprongen neerzetten dan haar mannelijke collega’s, maar moest in het tweede kwartier gas terugnemen. Halfweg hadden de vrouw slechts één poging minder dan de mannen, maar in het tweede deel kregen de dames het moeilijk.

Stefanidi noteerde twee foutpogingen in de slotfase, waardoor ze niet langer de 36 pogingen van Duplantis en Lavillenie kon behalen. Toch beet de regerende Europese kampioene door. Met 34 sprongen deed ze het voortreffelijk, zeker gezien het feit dat de atlete een langere aanloop hanteerde in vergelijking met haar mannelijke collega’s. Nageotte kwam ook sterk voor de dag in het eerste deel met 16 gelukte sprongen. De tweevoudige Amerikaanse kampioene in zaal moest net zoals haar Griekse collega gas terugnemen. Met 30 sprongen over 4m00 kon de atlete echter tevreden terugblikken.

Katerina Stefanidi – Foto: Golazo

Newman kreeg het juiste ritme niet te pakken, waardoor haar foutenlast relatief hoog lag. Toch noteerde ze in het eerste deel 12 gelukte pogingen. De regerende kampioene van de Commonwealth kon dat tempo eveneens niet volhouden. Onderstaande tabel geeft een overzicht van het aantal sprongen na respectievelijk 15 en 30 minuten van de mannen en vrouwen.

Atleet Mannen 15’ Mannen 30’ Vrouwen 15’ Vrouwen 30’
Duplantis/Stefanidi 18 36 19 34
Lavillenie/Nageotte 17 36 16 30
Kendricks/Newman 13 26 12 21
Totaal 48 98 47 85

Vice-werelkampioene Sandi Morris had maar al te graag deelgenomen aan de Ultimate Garden Clash, maar de Amerikaanse kreeg na het indoorseizoen last van een klein probleem aan de knie van haar afstootbeen. Een inspuiting in die knie twee weken geleden maakte het onmogelijk voor de atlete om nu al in actie te komen. De vrouwen moesten bovendien in bijzonder verschillende omstandigheden aan de slag. Stefanidi profiteerde van het ‘late’ Europese uur, aangezien de thermometers in Athene eerder vandaag nog richting 40 graden gingen. Op het moment van de Ultimate Garden Clash was de temperatuur al gezakt naar een slordige 32 graden. Nageotte sprong in Georgia in de VS en had het evenmin koud met 27 graden. Haar polsstokstand bevond zich bovendien in de vlakke zon, waardoor het des te meer een uitputtingsslag werd. Een groot contrast met het koele klimaat in Bolton, Canada, waar Newman niet voor een wedstrijdtenue opteerde bij een graad of tien.

World Athletics kondigde overigens aan dat er volop bestudeerd wordt welke disciplines de komende weken in aanmerking kunnen komen voor een volgende Ultimate Garden Clash.