Op eigen bodem viel er afgelopen weekend naast de micromeeting in Lier niet veel te beleven. Gelukkig konden atletiekfans zich optrekken aan de vele hoogstaande wedstrijden in het buitenland. In Walnut, Californië stond de Mt SAC gepland, een meeting die deel uitmaakt van de Continental Gold Tour. Sha’Carri Richardson en Rai Benjamin waren er de hoogvliegers. De European Throwing Cup werd niet meteen eentje voor de geschiedenisboeken bij de Belgen, maar wél voor de Poolse Maria Andrejczyk, die met een monsterworp van 71m40 opschuift naar de derde plaats op de ranking aller tijden. Een ruim overzicht.

Richardson en Benjamin imponeren op Mt SAC

Onlangs zag u ongetwijfeld de naam van Sha’Carri Richardson passeren. De Amerikaanse spurtbom bewees op de Mt SAC in Walnut, Californië dat ze de 100m de komende jaren wil domineren. Tijdens de reeksen stoomde Richardson naar 10″74, de snelste tijd ooit in reeks met geldige rugwind. Anderhalf uur later knalde Richardson ondanks een tegenwind van -1.2m/s naar 10″77. Al leek ze met die chrono eerder teleurgesteld. De manier waarop was echter fenomenaal, aangezien de 21-jarige leek te blijven versnellen met de finish in zicht. Nooit eerder zette iemand zo’n chrono neer met een tegenwind van meer dan 1m/s én bovendien mag ze zich nu al de derde vrouw ooit noemen die erin slaagt om op dezelfde dag twee keer onder 10″80 te duiken.

https://twitter.com/ContiTourGold/status/1391501053774999553

Rai Benjamin maakte na een jaartje afwezigheid op zijn geliefde lage horden een terugkeer in grote stijl. Ondanks een aantal technische foutjes onderweg knalde Benjamin naar een stevige beste wereldjaarprestatie van 47″13, tevens goed voor zijn derde chrono ooit. Bovendien liep nooit eerder iemand zo snel op de lage horden voor het begin van de maand juni. In het spoor van de Amerikaan snelden Kyron McMaster en Alison Dos Santos, de man die het Belgische team op de mixed relay verschalkte in de medaillestrijd op de World Relays, naar nationale records. McMaster was al de snelste man ooit van de Britse Maagdeneilanden, maar zijn 47″50 doet alvast het beste verhopen met het oog op de Olympische Spelen. Dos Santos dook, ondanks het drukke weekend op de World Relays én de moeizame terugreis naar de Verenigde Staten, voor het eerst onder 48 seconden met een Braziliaans record van 47″68.

Ook bij de vrouwen op de lage horden viel een beste wereldjaarprestatie te noteren. Daarvoor zorgde Shamier Little, die zich eerder dit seizoen vooral focuste op de vlakke 400m, met een knappe 53″65. Nog geen kwartier na de lage horden van Little knalde haar landgenote Elle Purrier naar een sterke chrono op de 1500m. Purrier, die het kopwerk niet schuwde na het wegvallen van de haas, dook voor het eerst onder vier minuten én deed dat meteen duidelijk. Met 3’58″36 mag ze zich de achtste Amerikaanse noemen die de magische barrière doorbreekt. Bij de mannen viel geen beste wereldjaarprestatie te noteren, al liet de Australiër Oliver Hoare zich opnieuw opmerken door het verschroeiende tempo van de haas te volgen en in het gezelschap van de Canadees Justin Knight te finishen in 3’33″19. Polsstokspringer Chris Nilsen vloog over 5m91 én deed zo welgeteld één centimeter beter dan de beste wereldjaarprestatie van wereldrecordhouder Armand ‘Mondo’ Duplantis. Bij de vrouwen bewees Katerina Stefanidi dat haar minder indoorseizoen vergeten mag worden. Stefanidi wipte namelijk als enige vrouw over 4m80, alleen de Australische Nina Kennedy deed in openlucht al beter in 2021.

Noah Lyles heeft duidelijk nog werk aan de winkel indien hij komende zomer wil imponeren op de 100m én 200m in Tokio. Lyles kwam tijdens de 200m in Walnut namelijk bijzonder moeizaam op gang. Landgenoot Kenny Bednarek leek gewonnen spel te hebben, tot Lyles alsnog op en over zijn concurrent ging in een degelijke 19″90. Bij de vrouwen verraste Gabby Thomas door het te halen op de halve baanronde in 22″12, weliswaar gesteund door een ongeldige rugwind van 2,1m/s. Allyson Felix kwam voor het eerst sinds 2017 in actie op een 200m en deed het meteen voortreffelijk met 22″26. De 400m bij de mannen was een kolfje naar de hand van Michael Norman, die kon leven met een aardige 44″40. Jemma Reekie knalde op de 800m naar een PR in openlucht door in een bijzonder sterk deelnemersveld over het sterkste eindschot te beschikken. De Britse klokte af na 1’58″27, gevolgd door haar landgenote Laura Muir en de Canadese Melissa Bishop-Nriagu. Maar liefst zeven vrouwen doken in die race onder twee minuten. Bij de mannen ging de zege zoals verwacht naar Bryce Hoppel in een niet onaardige 1’44″94.

Yulimar Rojas – Foto: FMA

Darrell Hill liet zich opmerken in het kogelstoten met een knappe 22m34, al was Ryan Crouser één dag eerder wel goed voor 22m69 in Arkansas. Crouser stootte in zijn carrière al 117 keer voorbij 22 meter. De nummer twee op die officieuze ranglijst heeft slechts 39 van zo’n worpen achter zijn naam staan. Will Claye maakte een knappe terugkeer in het hinkstapspringen met 17m15. Een beste wereldjaarprestatie was dat echter niet, aangezien wereldrecordhouder in zaal Hugues Fabrice Zango in Montpellier 17m40 noteerde. Yulimar Rojas kwam dan weer in actie in Ibiza en deed het daar meer dan voortreffelijk met een opener van 15m14. Outdoor was de Venezolaanse wereldrecordhoudster in zaal al goed voor 15m41.

Andrejczyk zorgt voor hoogtepunt op European Throwing Cup

De vierkoppige Belgische delegatie op de European Throwing Cup in het Kroatische Split kon niet geheel overtuigenMaria Andrejczyk deed dat in het speerwerpen bij de vrouwen wél. De Poolse liet haar speer namelijk landen na een monsterachtige 71m40, amper twee vrouwen deden ooit beter. Het WR van Barbora Spotakova (72m28) lijkt daardoor in het gevaar te komen. Andrejczyk verpulverde in Split haar eigen Pools record en lijkt na jaren vol blessureleed klaar om het speerwerpen bij de vrouwen naar een hoger niveau te tillen. Speerwerptrainer Bart Pauwels liet alvast verstaan dat de Poolse over een fenomenale techniek beschikt:”Ik moet de worp in detail bestuderen, maar wat meteen opvalt is hoe haar techniek uitmuntend is én er mooi blijft uitzien. Ze leunt qua snelheid en explosiviteit aan bij haar mannelijke collega’s”.

https://twitter.com/pjvazel/status/1391431092419313666

Tsegay pakt uit met snelste debuut op 10.000m

Gudaf Tsegay bewees afgelopen winter in zaal met een WR op de 1500m en snelle chrono’s op de 800m en 3.000m een gevaarlijke klant te worden met het oog op de Olympische Spelen. Afgelopen zaterdag voegde de Ethiopische ook de 10.000m toe aan haar lijstje. De 24-jarige atlete debuteerde in Portugal met een waanzinnige 29’39″42. Daarmee deed ze bijna een halve minuut beter dan het snelste debuut ooit van huidig wereldrecordhoudster Almaz Ayana. Tsegay is meteen ook de vijfde performer aller tijden op de afstand én ze mag zich daarnaast de eerste vrouw ooit noemen die zowel onder twee minuten op 800 en 30 minuten op 10.000m duikt in hetzelfde jaar. Wereldrecordhouder op de tien kilometer op de weg, Rhonex Kipruto, liep een voor zijn doen eerder bescheiden 27’11″01 in Portugal.

Japanners bewijzen zich tijdens testevent

Naast de Mt SAC in Walnut stond er gisteren nog een Continental Gold Tour-meeting op de planning én een op symbolisch vlak wel heel belangrijke. In het stadion waar komende zomer de Olympische Spelen plaatsvinden, verzamelden namelijk de beste Japanse atleten voor ‘Ready, Steady, Tokyo’, een testevent in de aanloop naar de nu al meest ongewone Spelen in de 21ste eeuw. Op de 400m horden dook een trio onder olympische limiet met Kazuki Kurokawa als primus in 48″68. Ook op de 3.000m steeple ging het bijzonder vlot met Ryuji Miura. Miura snelde naar een nieuw Japans record van 8’17″46 en mag zich voorlopig de tweede snelste man van 2021 noemen. Yuki Hashioka was de beste in de zandbank dankzij een eerste poging van 8m07. De verspringer noteerde vervolgens vier foutpogingen, maar liet wel nog een geldige 7m98 noteren in de zesde en laatste poging.

Op de hoge horden bij de vrouwen bleef Asuka Terada ondanks tegenwind slechts een fractie boven haar nationaal record van 12″96 met een tijd van 12″99. Het hoogspringen bij de mannen luidde de terugkeer in van Mutaz Essa Barshim, die komende zomer in hetzelfde stadion maar wat graag voor het eerst een olympische titel op zijn naam wil schrijven. Zowel Barshim als Japanner Naoto Tobe legden een foutloos parcours af van 2m15 tot en met 2m30. Op 2m33 wilde het echter niet lukken, waardoor een jump-off moest beslissen over de zege. Beide heren beslisten echter om de zege te delen. Dé hoogspringprestatie van het weekend werd echter op Europese bodem neergezet. Loic Gasch vloog in Lausanne namelijk over 2m33. Naast een Zwitsers record leverde het Gasch ook een rechtstreeks ticket naar de Spelen op. De Zwitser mag zich ook voorlopig de beste performer in openlucht van 2021 noemen.

https://twitter.com/SwissAthletics/status/1391039636441604103?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1391039636441604103%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fworldathletics.org%2Fnews%2Freport%2Frojas-1514m-crouser-22m-plus-series