Na de bijzonder succesvolle eerste editie van de ‘Ultimate Garden Clash’ op 3 mei pakt World Athletics aanstaande zaterdag uit met een tweede editie waarin de vrouwen aan de macht zijn. Regerend olympisch kampioene Katerina Stefanidi en WK-finalistes Katie Nageotte en Alysha Newman maken zaterdag hun opwachting om op een half uur tijd de 98 sprongen van Armand Duplantis, Renaud Lavillenie en Sam Kendricks te evenaren. De lat zal bij de dames op exact vier meter liggen.

Komende zaterdag staat de tweede editie van de ‘Ultimate Garden Clash’ gepland. World Athletics heeft met Katerina StefanidiAlysha Newman en Katie Nageotte drie stevige namen weten te strikken om een gooi te doen naar 98 of meer sprongen over vier meter. Armand DuplantisRenaud Lavillenie en Sam Kendricks waren op 3 mei namelijk goed voor 98 sprongen over vijf meter. In tegenstelling tot de eerste editie zullen de dames niet springen in hun achtertuin bij gebrek aan polsstokstand. Daarom is besloten om de competitie te laten doorgaan op hun dichtstbijzijnde trainingspiste.

Olympische kampioene Stefanidi zal vanuit de Griekse hoofdstad Athene springen. Haar Angelsaksische collega’s Nageotte en Newman zullen in respectievelijk Marietta in de staat Georgia en Bolton in Canada in actie komen. Stefanidi volgde het spektakel bij de mannen op de voet en stond te popelen om zelf een gelijkaardige uitdaging aan te gaan.

Katerina Stefanidi – Foto: Golazo

“Ik dacht dat het onmogelijk zou zijn om de prestatie van de mannen te evenaren qua aantal sprongen, maar ik heb het eens geprobeerd op training en moet zeggen dat ik wel in de buurt kwam. Het kan daardoor een leuke manier worden om eens de strijd aan te gaan met de mannelijke collega’s. We krijgen een unieke kans om te tonen hoe hoog het niveau van het polsstokspringen bij de vrouwen is. Evenaren we, of doen we beter dan de mannen, dan kunnen we de rest van onze carrière pochen over het feit dat we het beter hebben gedaan”, vertelt een lachende Stefanidi aan World Athletics.

“5m00 bij de mannen zou neerkomen op 3m85 bij de vrouwen, maar de grens van vier meter lijkt ons een mooiere uitdaging. We springen dus relatief hoger, wat ons mogelijk een paar foutpogingen kan opleveren, maar ik denk dat we wel mogen mikken op 100 gelukte pogingen. Ik houd van mijn sport, maar houd nog meer van wedstrijden. Trainen is niet simpel in deze moeilijke tijden, maar deze competitie biedt een unieke kans om een doel te hebben, aangezien enorm motiverend werkt”.

Alysha Newman – Foto: Quinten Lafort

“Het idee achter de Ultimate Garden Clash is geweldig! Het feit dat er voor een half uur lang op elk moment beweging is, spreekt tot de verbeelding bij de fans. De insteek is relatief simpel en dat maakt het tevens een erg laagdrempelig event om te volgen”, reageert Nageotte, de tweevoudige Amerikaanse kampioene in zaal.

“Net zoals in een gewone competitie ga ik sprong per sprong bekijken. Het is hier nog altijd best fris in Canada waardoor ik me stevig zal moeten induffelen. Mijn voornaamste doel is om geen foutpogingen te hebben, aangezien ik anders kostbare tijd verlies. Het wordt fantastisch om het tegen deze dames op te nemen, aangezien ik al lang uitkijk om opnieuw aan iets van competitie deel te nemen en we gaan er alles aan doen om het aantal sprongen van de mannen te evenaren”, aldus Newman, die vijfde werd op het WK in Doha en de regerende kampioene van de Commonwealth is.

Sebastian Coe: “Wil de atleten bedanken voor hun enthousiasme”

Christian Coleman en Sebastian Coe op de AG Memorial Van Damme in 2018 – Foto: Golazo

Sebastian Coe, de voorzitter van World Athletics, is erg verheugd met de tweede Ultimate Garden Clash. “De mogelijkheden van het concept verbazen me en ik wil de atleten bedanken om het idee met zo’n enthousiasme te omarmen. Er is een duidelijke honger bij zowel de atleten als de fans en we proberen daar met respect voor de geldende maatregelen aan te beantwoorden. We hopen dat de verschillende continentale federaties ons concept kunnen overnemen, of aanpassen om zo atleten over de hele wereld voeling te geven met een voor van competitie. De normale meetings hopen we later op het jaar te hervatten”.

https://www.instagram.com/p/CAKdN7EF8-f/