De kogel is door de kerk, aangezien de ‘Road to Tokio’ voor heel wat atleten kan herbeginnen. De nieuwe datum voor het grootste sportevenement ter wereld is namelijk bekendgemaakt. De Spelen zullen volgend jaar van start gaan op 23 juli. Het einde is voorzien op 8 augustus 2021. Dit jaar stonden de Spelen gepland van 24 juli tot 9 augustus. De Paralympische Spelen zullen plaatsvinden van 24 augustus tot 5 september.

Dinsdag werden de Spelen uitgesteld door de wereldwijde coronacrisis. De nieuwe datum komt er sneller dan verwacht, net zoals er vorige week sneller sprake was van een definitief uitstel van de Spelen. Er lagen nochtans verschillende scenario’s op tafel. Eén daarvan was de Spelen laten doorgaan tijdens de lente. Door de dragelijkere temperaturen in de lentemaanden had dat onder andere in het voordeel van de marathonlopers kunnen spelen aangezien een verplaatsing naar Sapporo dan niet meer aan de orde zou zijn. Toch wogen de voordelen niet op tegen de nadelen.

De drukbezette sportkalender in het voorjaar maakte het echter heel lastig om de olympiade in te plannen. Daardoor werd besloten om voor een gelijkaardig draaiboek te kiezen als datgene dat normaal voorzien was voor 2020. Dat de Spelen in de zomer plaatsvinden zorgt er eveneens voor dat atleten langer de tijd krijgen om zich te kwalificeren, een argument dat volgens Yoshiro Mori, voorzitter van het organisatiecomité, ook een rol speelde. Vorige week werd al aangekondigd dat eerder geplaatste atleten hun startrecht behouden.

Ook de Paralympiërs kunnen gerust ademhalen aangezien er voor de Paralympische Spelen eveneens wordt vastgehouden aan de oorspronkelijke periode. Op 24 augustus 2021 klinkt het startschot en op 5 september valt het doek over de Paralympische Spelen.