De nieuwe datum voor de Olympische Spelen van volgend jaar werd maandag bekendgemaakt. Een aantal Belgen trok afgelopen winter speciaal naar indoorwedstrijden om er broodnodige punten te scoren voor de beruchte wereldranking om zo een ticket naar Tokio af te dwingen. Stijn Baeten is één van die landgenoten, maar is vastberaden om deze of volgende zomer zijn ticket naar Japan veilig te stellen.

Het coronavirus gooit heel wat trainingsplannen in de war. Voor Stijn Baeten stond op 1 april normaal gezien de afreis naar Flagstaff in de Verenigde Staten gepland voor een hoogtestage met zijn teamgenoten van het Runner’s lab Athletics team. Die stage gaat logischerwijs niet door. “Los van het feit dat ik op stage zou vertrekken, verandert er niet niet veel. In een normale periode zie je als individuele topsporter, naast de groepstrainingen, niet veel mensen. Ik train maximaal met één en dezelfde atleet in deze periode om de risico’s te beperken. Dat gaat dan over duurloopjes, of het opwarmen en uitlopen bij tempotrainingen. Al geniet ik ergens wel van het alleen trainen, op uitzondering van zware trainingen dan waar je graag in groep vertoeft”, aldus Baeten.

“We moeten gelukkig zijn dat het weer meevalt. Natuurlijk is het jammer dat we niet op hoogtestage kunnen, zeker omdat er ook een reeks wedstrijden in de VS gepland stond, maar we moeten doortrainen uit liefde voor onze sport. Ik heb hier zo’n mooi stuk langs de Dijle waarop ik mij kan uitleven. Ik zou er uren op kunnen lopen, al mag ik niet te veel afwijken van het schema. We leggen nu een extra basis om komende zomer hopelijk nog te knallen. Ik ervaar alleen wat problemen op vlak van krachttrainingen. Thuis beschik ik niet echt over het juiste materiaal. Squatten doe ik nu met mijn vader in mijn nek. Die woog 80 kilo voor de maatregelen, maar hij heeft al wat kilo’s gewonnen ondertussen (lacht; red.).”

“EK blijft voorlopig een doel”

Stijn Baeten op het BK indoor – Foto: Lucien Lambotte

Baeten werkte afgelopen winter twee indoorwedstrijden af in functie van de wereldranking om zich zo te verzekeren van een ticket naar de Olympische Spelen in Tokio. Of die inspanningen tevergeefs waren, moet nog blijken, aangezien er nog geen zekerheid is over het selectieproces voor de Spelen in 2021. De atleet begreep de beslissing van het uitstel volkomen.

“Ik had nog drie goede wedstrijden in openlucht nodig om in Tokio te staan. Daartoe achtte ik mezelf in staat, maar het uitstel is een logische beslissing. Je kan voor of tegen zijn, afhankelijk van je eigen vorm en mogelijkheden. Het moet een zure appel zijn voor atleten die vier jaar trainen naar zo’n doel. Dat is bij mij het geval niet, aangezien ik nog maar een jaartje in een nieuwe omgeving train, waardoor ik normaal sterker moet zijn. Natuurlijk is het ergens jammer, want ik was goed op weg dankzij mijn prestaties in zaal. Het had echter onwaardig geweest om komende zomer de Spelen te organiseren. We moeten beseffen dat de strijd op de piste nu ondergeschikt is aan de dagelijkse strijd van hulpverleners”, verklaart de atleet.

“Ik hoop nog altijd dat het EK een mogelijkheid blijft, want zolang de deur op een kier staat, blijven we trainen naar zo’n doel. Er is geen atletendorp en bovendien zijn het een pak minder atleten dan op de Spelen. Het houdt mijn motivatie alvast hoog, want op die manier krijg je een groot doel om naar toe te werken. Op communicatie van Belgische wedstrijden is het voorlopig wachten. Dat zal afhangen van wanneer er opnieuw sprake kan zijn van een normaler dagdagelijks leven.”

“Elke Flanders Cup kan een BK-finale avant la lettre worden”

Stijn Baeten en zijn trainingsmakker Robin Hendrix – Foto: Golazo

Baeten hoopt zoals veel atleten dat er in juli of augustus opnieuw wedstrijden op de planning staan. Komen die wedstrijden er effectief, dan kan hij de hulp inroepen van zijn teamgenoten om kwalitatief hoogstaande wedstrijden te betwisten. “Met onze groep hebben we veel mogelijkheden om ook op kleine wedstrijden te knallen. Met mannen zoals Robin (Hendrix; red.), Isaac (Kimeli; red.) en Simon (Debognies; red.) kunnen we ons zeker amuseren. Wij willen stuk voor stuk voor elkaar door het vuur gaan en dat kan van belang zijn om echte knaltijden neer te zetten. Bovendien maakt ons team door het uitstel van de Spelen kans op een grotere afvaardiging naar Tokio volgend jaar, aangezien ook Simon en Hugo (Hay; red.) in mijn ogen recht hebben op een ticket naar Japan”, vertelt de 25-jarige atleet.

“Als atleet train je logischerwijs om wedstrijden te lopen. Het wordt waarschijnlijk een korte wedstrijdperiode, waardoor het er ‘boenk op’ zal moeten zijn. Daarvoor zal er op training stevig geprikkeld worden, want van wedstrijdritme zal geen of weinig sprake zijn. Ik heb het geluk dat je een 1500m eigenlijk quasi elke week zou kunnen lopen. We moeten met alle sterke Belgen durven samenwerken om er het beste van te maken. Elke Flanders Cup die doorgaat kan in mijn ogen een BK(-finale) avant la lettre worden”, besluit een strijdvaardige Baeten.