Goed nieuws voor de atleten die al een ticket op zak hebben voor de Olympische Spelen in Tokio. Wie zich geplaatst heeft, blijft ook zeker van een ticket naar de Spelen. Dat verzekerde IOC-lid Nicole Hoevertsz op de Nederlandse radio. Zo’n 57% van alle sporters is al zeker van een plaatsje op de Spelen.

Nu de Olympische Spelen van komende zomer officieel zijn uitgesteld met maximaal één jaar zijn er heel wat vragen die de komende weken zullen worden beantwoord. Dé vraag bij uitstek is natuurlijk wat de nieuwe datum wordt van de Spelen, aangezien het bijvoorbeeld in theorie mogelijk is om de Spelen in het voorjaar te organiseren. Een tweede belangrijk element is het feit of atleten die zich al rechtstreeks geplaatst hebben voor grootste sportevenement ter wereld ook geplaatst blijven.

Die vraag is beantwoord door IOC-lid Nicole Hoevertsz in een gesprek met de Nederlandse pers. “Er is zondag (toen er vanuit het IOC nog werd gevraagd om een termijn van vier weken te respecteren rond het mogelijk uitstel; red.) afgesproken dat de 57% rechtstreeks gekwalificeerde atleten hun gerespecteerd worden. Dat blijft hoe dan ook staan”, aldus Hoevertsz op de Nederlandse radio.

Simpele wiskunde leert ons dat er dan over alle sporten heen nog 43% van de plaatsjes nog verdeeld moeten worden. Hoe het IOC en de verschillende sportfederaties dat gaan aanpakken, is voorlopig nog een raadsel. “Daar moet een heel nieuwe kwalificatieproces voor opgestart worden. Er zullen ook nieuwe data moeten gevonden worden voor kwalificatietoernooien. Misschien worden er extra kwalificatieplaatsen voorzien. Dat moeten we nog bekijken”, verklaart het IOC-lid.

Over de periode waarin de Spelen volgend jaar zullen plaatsvinden, is voorlopig nog geen zekerheid. Zowel het voorjaar als de zomer behoren daardoor tot de mogelijkheden. “Er is geen specifiek seizoen genoemd, alleen het jaar 2021. Over een specifieke periode is nog niet gesproken”, klinkt het tijdens het interview bij het programma Langs de Lijn en Omstreken.

In België zijn voorlopig zes atleten en twee teams zeker van hun deelname aan de Spelen: Nafi Thiam, Hanne Claes, Bashir Abdi, Koen Naert, Ben BroedersIsaac Kimeli en de Belgian Tornados en Cheetahs.