Amerikaans president Donald Trump deelde afgelopen nacht mee dat er vanaf vrijdag niet meer mag gereisd worden naar de Verenigde Staten. Een streep door de rekening van onder meer de trainingsgroep van Jacques Borlée en het Runners lab Athletics Team. De groep van Borlée zou naar Florida trekken, maar heeft al een oplossing klaar, aangezien er net zoals begin dit jaar geopteerd wordt voor Zuid-Afrika. Dat vertelt Borlée aan Le Soir.

De trainingsgroep van Jacques Borlée, met onder meer zijn zonen KevinDylan en Jonathan, maar ook Camille Laus en Hanne Claes, zou normaal gezien op eind maart afzakken naar Orlando in Florida om er de voorbereiding op de Olympische Spelen te starten. Door de beslissing van Amerikaans president Donald Trump mogen er echter de komende maand geen Europeanen meer afzakken naar de Verenigde Staten, vanwege de vrees voor een grotere verspreiding van het coronavirus in het land. De trainingsgroep gaat al sinds 2009 naar Florida in de lente, maar moet dus nu verplicht andere oorden opzoeken.

“Oorspronkelijk hadden we voorzien om van 29 maart tot 15 mei in Orlando te verblijven voor onze specifieke voorbereiding op het wedstrijdseizoen, gelinkt aan enkele lokale wedstrijden. Door de dreiging van het coronavirus, met mogelijke bijhorende sluitingen en afgelastingen tot gevolg, hebben we besloten om onze trip naar Florida af te blazen en vol in te zetten op een stage in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch, waar we ook jaarlijks naartoe trekken. De laatste details moeten nog geregeld worden met Jonathan Nsenga (de topsportcoördinator langs de kant van de LBFA; red.). Indien er toch nog zaken veranderen, kunnen we nog altijd rekenen op de toplocatie in Louvain-la-Neuve, die onze trainingskwaliteit stevig heeft bevorderd”, vertelt Borlée aan Le Soir.

Jacques Borlée (uiterst rechts) – Foto: Erik van Leeuwen

Binnen minder dan twee weken staat normaal gezien de afreis naar Zuid-Afrika gepland. De ‘afwezige’ is Jonathan Sacoor, die in Tennessee traint en studeert. Er staan zowel op 9 april en 18 april wedstrijden op de planning waar de groep alvast de benen wil testen. Er wordt stiekem gehoopt op enkele startnummers voor de Diamond League in Doha op 17 april. Op 2 mei staat er in Nairobi een meeting gepland die georganiseerd wordt door Golazo.

“Aangezien alles vlot verloopt op training blijven we er kalm onder. Het moeilijkste voorlopig is de onzekerheid in verband met wedstrijden en het maken van planningen. Ik blijf geloven dat de Spelen gewoon zullen georganiseerd worden op het voorziene moment. Met de stijgende temperaturen de komende weken zou het virus wel moeten afzwakken”, aldus de trainer.