Het coronavirus heeft al een stokje voor heel wat grote atletiekgerelateerde evenementen gestoken en de kans is groot dat er nog een reeks afgelastingen volgt. Ook de Spelen in Tokio zijn in het gevaar, ondanks dat Japan voorlopig hét land bij uitstek is waar corona binnen de perken blijft. Roger Lespagnard, de coach van Nafi Thiam, reageerde bij HLN over een mogelijk uitstel van het grootste sportevenement ter wereld.

Nafi Thiam verdedigt komende zomer in theorie haar olympische titel in Tokio. Thiam heeft voorlopig één wedstrijd gepland, met de Diamond League in Eugene waar ze gaat hoogspringen. Een zevenkamp staat niet op haar agenda. Haar trainer Roger Lespagnard reageerde bij HLN over de coronadreiging. “Eugene is nog drie maanden van ons verwijderd en de Spelen vallen nog enkele weken later. Misschien is tegen dan alles weer normaal. Nu is het simpel: we trainen gewoon voort op het schema dat de Spelen op het geplande tijdstip doorgaan. We gaan tot het uiterste”, aldus de coach van Thiam.

Lespagnard verwacht niet dat de Spelen zullen worden afgelast of uitgesteld. De afgelopen dagen werd er gesuggereerd dat er mogelijk één of twee jaar uitstel zou kunnen zijn voor de Spelen. “Het zou me verbazen, maar de gezondheid van de mens in het algemeen is belangrijker dan de sport. Mocht er toch een annulering, of een uitstel komen, dan gaan we van tactiek veranderen en voelen we ons genoodzaakt om aanpassingen door te voeren. Nafi is nog maar 25, waardoor uitstel gezien haar leeftijd geen issue is”, besluit de trainer-burgemeester.