Een voorbereidingsmarathon om te testen hoe het er zoal aan toegaat in Japan. Dat was het doel van de deelname aan de marathon van Tokio, getekend Bashir Abdi. De Belgische recordhouder op de marathon kende echter een probleemloze voorbereiding en dat is de sleutel tot succes als het over een marathon gaat. De immer sympathieke atleet snelde in Japan naar 2u04:49, een verpulvering van zijn BR en de tweede Europese prestatie ooit. Abdi mag na vandaag beginnen dromen van nog méér. Plots lijkt een medaille op de Spelen niet onrealistisch.

Bashir Abdi begon op 8 april 2018 aan zijn eerste avontuur van 42,195 kilometer. Tijdens de Rotterdam Marathon liep het na enkele meters fout: Abdi maakte pijnlijk kennis met het asfalt. Toch beet de ondertussen 31-jarige atleet door. Hij dook bij zijn debuut onder 2u11 en verlegde nog één zomer de focus naar de piste, mét succes, want op het EK in Berlijn oogstte hij met een zilveren plak op de 10.000m. Flashforward naar 28 april 2019. In een winderige London Marathon knalt Abdi naar een nieuw BR op de marathon én dat ondanks zware maagproblemen. De altijd glimlachende atleet kroop toen haast, verkrampt van de pijn, door de mixed zone.

Het succesverhaal op de marathon stopt maar niet. Op 13 oktober 2019 verpulvert Abdi zijn eigen BR in Chicago, nadat hij te lang (uit respect) bij zijn trainingsmakker en mentor Mo Farah blijft. Onze landgenoot liep tussen kilometer 30 en de finish bijna een minuut sneller dan de koplopers. Dat toonde aan dat hij overschot had, want er was meer mogelijk dan die vijfde stek op een Marathon Major.

“Als ik een gelijkaardige voorbereiding ken zoals naar Chicago toe, dan moet ik wel iets mooi kunnen neerzetten op de Spelen”, dat was tot vandaag het doel van Abdi. Misschien moet hij toch maar herbronnen, want zijn voorbereiding naar Tokio was zo mogelijk nog beter. Abdi kreeg niet af te rekenen met fysieke ongemakken en zette waanzinnige trainingen neer op 2.500m hoogte in Sululta, Ethiopië. De gloednieuwe, veelbesproken AlphaFly van Nike liet hij links liggen. “Ik wil niet dat mensen denken dat ik sneller loop door een paar schoenen”, dat dames en heren is Bashir Abdi ten voeten uit. Net zoals hij bij drankposten kostbare seconden laat liggen om zijn concurrenten alle ruimte van de wereld te geven.

Abdi is geen killer, maar een zachtaardige Gentenaar die elke loper in eigen stad met een hemelsbrede smile begroet. Diezelfde man is sinds vandaag de tweede performer aller tijden in Europa én dat is hem gegund. Zijn bescheiden ambities voor de Spelen mag hij misschien gaan herzien, zeker aangezien hij alle verwachtingen keer op keer overtreft. Wie weet bengelt er wel eremetaal rond zijn nek op 9 augustus in Sapporo, want een slotfase zoals de zijne in Tokio is aan weinigen gegeven.