De snelste Belg ooit op de marathon peigerde zichzelf de afgelopen maanden af in Sululta, Ethiopië. Op een hoogte van 2.500m bereidt Bashir Abdi zich in alle stilte voor op de marathon van Tokio op 1 maart en de olympische marathon op 9 augustus. Abdi wil schitteren in Japan en heeft daar héél veel voor over, ook drie maanden doorbrengen weg van huis en Europese luxe. We schetsen het monnikenbestaan van Abdi in de aanloop naar zijn vierde marathon dankzij de hulp van zijn boezemvriend Bert Misplon, die twee weken in het spoor van de Belgische recordhouder zat.

Binnen exact zeven dagen verschijnt Bashir Abdi aan de start van zijn vierde marathon. De marathon van Tokio wordt een doorgedreven test met het oog op de olympische marathon later dit jaar in Sapporo. Abdi vierde vorige week zijn 31ste verjaardag en dat betekent dat zijn beste jaren op de marathon nog moeten komen. Op 1 maart kan zijn eigen BR van 2u06:14 zomaar voor de bijl gaan, zeker gezien de bijzonder vlotte voorbereiding die hij gekend heeft.

Abdi opteerde ervoor om na zijn eerste wedstrijdprikkels in november en begin december af te zakken naar Sululta in de regio van Oromia ten noorden van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Hij keerde terug naar Europa om er twee wedstrijden te betwisten én telkens met succes. Abdi won namelijk de San Silvestre de Vallecana in Madrid en de Egmond Halve Marathon. Vervolgens keerde hij terug naar Ethiopië om er in alle soberheid de laatste voorbereidingen af te werken met het oog op Tokio. Weg van vrouw en kind in Gent, zonder luxe. Eten, trainen en slapen, in wezen klinkt het simpel, maar het maakt het niet gemakkelijk.

Steun van Farah en Lough

Bashir Abdi – Foto: NN Running Team

De afgelopen weken kon Abdi onvoorzien op extra steun van zijn trainer Gary Lough en de Britse superster en goede vriend van onze landgenoot, Mo Farah, rekenen. Farah kreeg af te rekenen met achillespeesproblemen en de trainingsomstandigheden in Kenia waren niet zoals voorzien. Het gaf Abdi duidelijk een boost in zijn voorbereiding, die excellent verloopt. De vergelijking met de aanloop naar zijn recordmarathon in Chicago is snel gemaakt.

“Er wordt soms vertrokken om vijf uur ’s ochtends. Bij bepaalde trainingen wordt er in grote groepen gestart. Het tempo wordt vervolgens opgeschroefd tot er druppelsgewijs lopers afhaken. Bashir is nooit moeten afhaken tijdens zo’n trainingen waar het tempo soms 20 kilometer per uur bedraagt. Het leven in Sululta draait om eten, trainen en slapen. Pure focus, een heuse shock to the system in vergelijking met het klassieke leven in België”, vertelt zijn boezemvriend en voormalig atleet Bert Misplon.

Drie op een rij?

Abdi kan in theorie in Tokio voor de derde keer op rij het BR scherper stellen. Over die vorm beschikt de atleet absoluut als het van Misplon afhangt. Zeker aangezien er op 1 maart in Tokio gemikt wordt op een Japans record (2u05:50). Er zou rond die richttijd een groep gevormd worden, waardoor Abdi de ideale gangmakers zou kunnen vinden in Japanse metgezellen. Tevens zal er een groep zijn die richting 2u03:58, het huidige parcoursrecord in de Japanse hoofdstad, loopt. De marathon van Tokio wordt overigens een bijzondere ervaring. Maandag maakte de organisatie bekend dat er geen recreanten mogen starten, goed voor zo’n 38.000 lopers. Alleen de elite-atleten en wheelers komen in actie uit voorzorg voor de verdere verspreiding van het coronavirus.

De marathonloper vreesde even voor een volledige afgelasting van de marathon, maar die komt er gelukkig niet. “Uiteraard primeert de gezondheid van iedereen, maar de media hebben het groter gemaakt dan het eigenlijk is. Het is positief dat Bashir aan de start verschijnt, maar zonde voor die 38.000 lopers die niet van start mogen gaan”, aldus Misplon. De marathon van Tokio behoort tot de populairste marathons van de wereld, waarbij maar liefst 350.000 mensen zich aanmelden om in aanmerking te komen voor een startbewijs. Er was geen plan B voorzien indien Tokio niet zou doorgaan.

De carrière in crescendo

Bashir Abdi – Foto: Jeroen De Meyer

Bashir Abdi behaalde tot en met het EK in Berlijn in 2018 geen individuele medaille op internationale kampioenschappen. Het zilver op de 10.000m was een beloning voor jaren hard werk. Sindsdien loopt een bevrijde Abdi rond. Zijn carrière gaat in crescendo, laat dat duidelijk zijn. Voor 2018 kreeg onze landgenoot vaker met blessures en kwaaltjes af te rekenen. Dat is nu minder het geval, zeker sinds hij onder de vleugels van Gary Lough traint. “De aanpak van Gary is helemaal wat Bashir voor ogen heeft. Hij krijgt gewoonweg extra motivatie door het sterke team waardoor hij omringd wordt. In het gezelschap van vele topatleten en Mo is het zonder luxe toeleven naar grote doelen. Dat is niet iedereen gegeven”, besluit Misplon.

De marathon van Tokio start volgende zondag om 9u10 lokale tijd (1u10 Belgische tijd).