Bashir Abdi stelde zijn trainingsstage in Ethiopië met één dag uit om gisteren de centrale gast te zijn op de persconferentie van de Sofico Gent Marathon. Die marathon verhuist van oktober naar eind maart en is daardoor uniek in ons land. Abdi is op het evenement ambassadeur voor Sportaround vzw, het goede doel van de marathon. De atleet kan terugblikken op een mooie wedstrijdperiode en zit nu in de laatste rechte lijn met het oog op zijn vierde marathon, namelijk die van Tokio op 1 maart. Daarna staat alles in het teken van de Spelen. De snelste marathonloper ooit in ons land, in de ban van Japan.

Bashir Abdi heeft er een voor hem pittige reeks wedstrijden opzitten. Eind november trad hij terug in competitie op de Structabo CrossCup in Roeselare. Zeven dagen later verscheen hij aan de start van de Montferland Run in Nederland. “Het is een aangename periode geweest waarin zeker goede wedstrijden zaten. Roeselare was een drastische overgang, aangezien ik een goede maand eerder nog een marathon had gelopen. Het was moeilijk om het marathonritme om te zetten in een goede prestatie in het veld. Al deed het enorm veel deugd om nog eens een veldloop af te werken. De Montferland Run was echt goed met een stevig PR op 15 kilometer”, aldus de Belgische recordhouder op de marathon.

“Vallecana was precies alsof ik een renner in de Tour de France was”

Abdi sloot zijn jaar af in Madrid tijdens de San Silvestre Vallecana, een wedstrijd over tien kilometer. Onze landgenoot zette die race naar zijn hand in een nieuw PR op de afstand, met 27’47 meteen zijn eerste duik onder 28 minuten op straat. Afgelopen zondag won hij dan weer de NN Egmond Halve Marathon in heroïsche omstandigheden. Die twee overwinningen gaven hem het nodige vertrouwen met het oog op de marathon van Tokio.

“Beide wedstrijden waren eigenlijk stuk voor stuk iets dat ik nog nooit had meegemaakt. In Madrid voelde de tien kilometer aan alsof ik een wielrenner was in de Tour de France was. De sfeer was ongelooflijk, waardoor het een overwinning is die ik absoluut ga koesteren. De slotfase bestond uit een pittige klim. Daarop ben ik echt stuk gegaan, waardoor ik op tien kilometer echt nog marge heb om sneller te gaan. Van Egmond had ik al héél veel gehoord, maar de omstandigheden hebben toch mijn verwachtingen overtroffen. Die acht kilometer langs het strand was zo bijzonder. Niemand durfde het ook maar aan om door te lopen. Eenmaal in de duinen is het natuurlijk ontploft. Die afwisseling in de wedstrijd maakte het des te specialer, al had ik graag een snellere chrono neergezet”, klinkt het bij Abdi.

De passage op het strand in Egmond – Foto: Erik Van Leeuwen

“Belgische omstandigheden in Tokio”

Gisterenavond vertrok Abdi naar Ethiopië om de slotweken in te gaan van zijn marathonvoorbereiding. Tokio wordt marathon nummer vier voor de 30-jarige atleet. De keuze voor Tokio kwam er grotendeels omdat hij zo al kan proeven van Japan met het oog op de Olympische Spelen van deze zomer, ondanks dat de omstandigheden in maart en begin augustus dag en nacht verschil zijn. Het kan bovendien een ideale wedstrijd worden voor Abdi, aangezien de jacht op het Japans record (2u05:50) wordt ingezet op 1 maart. Zijn BR bedraagt sinds oktober 2u06:14.

“Ik heb al gehoord dat Tokio telkens een erg koude marathon is. Dat klinkt als Belgisch weer, dus ik hoef niet te klagen dan (lacht; red.). Het is natuurlijk jammer dat ik op vlak van omstandigheden moeilijk ga kunnen vergelijken met de olympische marathon in Sapporo. Zowel qua weer als qua beleving wordt het een andere ervaring. Al ben ik wel blij dat ik toch in Tokio mag lopen in 2020. Ik ga de kans krijgen om het land te leren kennen en ook naar voeding toe is het handig om al eens ter plaatse te zijn. Het is de bedoeling dat ik zo niet voor verassingen kom te staan in Sapporo”, verduidelijkt de vice-Europese kampioen op 10.000m.Na de marathon van Tokio keert Abdi terug naar Gent om er een drietal weken te rusten. Vervolgens begint hij aan zijn opbouw naar de marathon op de Spelen, die op 9 augustus wordt gelopen.

Bashir Abdi – Foto: NN Running Team

“Top tien in Sapporo mits perfecte voorbereiding”

Concrete ambities over de Olympische Spelen durfde Abdi de afgelopen maanden nog niet echt uitspreken. Daar kwam gisteren toch wat verandering in. Al blijft hij erbij dat de sleutel tot eventueel succes in Sapporo ligt bij zijn voorbereiding. Voorlopig staat één wedstrijd in zijn eigen stad Gent gepland, namelijk een speciale halve marathon georganiseerd door zijn eigen club RCG en Sportaround vzw. In maart volgt meer info over het project, dat begin juni gepland staat.

“Ik vind het lastig om echt een bepaalde plaats op de Spelen te plakken. Iedereen wil top zijn, aangezien het maar één keer per vier jaar voorvalt. Mijn voorbereiding is alles. Kan ik net zoals in de aanloop naar Chicago een haast perfecte aanloop kennen, dan mag ik zeker mikken op de top tien. Gezond blijven staat centraal. Een aantal namen op de Spelen zijn gewoon zo’n zekerheden dat ik geen straffere uitspraken ga doen dan top tien”, vertelt onze landgenoot.

“Kipchoge gaat enorm snel willen openen in Londen”

Gisteren maakte de organisatie van de London Marathon bekend dat de twee snelste marathonlopers aller tijden de degens zullen kruisen op 26 april. Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele maken net zoals Abdi deel uit van het NN Running Team. Vorig jaar was Abdi goed voor zijn eerste BR op de marathon in Londen. Hij verwacht dat Kipchoge er een harde koers van zal willen maken, maar gelooft ook in een mogelijke verrassing.

Eliud Kipchoge – Foto: NN Running Team

“De organisatie in Londen zorgt jaar na jaar voor een indrukwekkend deelnemersveld. Nu pakken ze zelfs in een olympisch jaar uit met de twee snelste marathonlopers en eigenlijk ook de twee beste afstandslopers ooit. Dat is ronduit ongezien en ook best onverwacht, zeker omdat beide heren deel uitmaken van hetzelfde team. Ik hoop vooral dat de beste mag winnen. Kipchoge zal er absoluut alles aan doen om er een bijzonder snelle wedstrijd van te maken. Ik sluit het niet uit dat de eerste halve marathon zal afgewerkt worden net op of onder het uur. Dat heeft hij ook nodig om de snelheid van Bekele af te botten. Indien die laatste echter kan aanklampen tot kilometer 25, dan durf ik te zeggen dat een verrassing mogelijk is”, verklaart hij.

“Op een dag graag zelf aan de start in eigen stad”

De Sofico Gent Marathon op 29 maart past niet in de planning tijdens het olympisch jaar, maar Abdi hoopt één van de komende jaren absoluut deel te nemen aan de marathon in ‘zijn’ Gent. De organisatie verhuisde de wedstrijd van oktober naar eind maart om het evenement als dé Belgische voorjaarsmarathon bij uitstek uit te spelen. Abdi zelf is erg enthousiast over het feit dat hij als ambassadeur van Sportaround toch zijn steentje kan bijdragen.

“De organisatoren hebben een heel erg mooi, afwisselend parcours voorzien. Het is een mix van het historische centrum, snelle passages langs het water en er is ook plaats voor de randgemeenten. Ik vind het fantastisch dat de marathon letterlijk in de Ghelamco Arena, in mijn ogen het mooiste stadion van België, zal passeren. Daardoor wordt het des te meer een unieke ervaring. Op termijn hoop ik zelf aan de start te staan, want ik heb mijn leven te danken aan deze stad”, besloot de atleet.

Bashir Abdi – Foto: Golazo