Michael Somers heeft in de straten van Sevilla geen nieuwe duik onder het olympisch minima (2u08:10) kunnen realiseren. De marathonloper begon fors aan zijn derde 42,195 km uit zijn carrière met een doorkomsttijd halverwege in 1u03:16. Daarna ging het tempo enigszins naar beneden en werd het tanden bijten voor Somers. Uiteindelijk bereikte hij na 2u09:19 de finish, ruim een minuut boven zijn persoonlijk record. Somers won wel een rechtstreeks duel met Lahsene Bouchikhi om de olympische tickets. 

De marathon van Sevilla is waar het vorig jaar allemaal begon voor Michael Somers. Hij debuteerde er met een straffe tijd van 2u09:31 en mocht zich zo de snelste Belgische debutant ooit noemen op deze afstand. Het leverde hem ook een ticket op voor het WK in Boedapest, maar dat liet de 28-jarige atleet aangeroerd. Somers had andere plannen en wilde jagen op de olympische limiet van 2u08:10. Dat lukte vorig jaar in september in Berlijn waar hij met 2u08:09 exact een seconde onder de gevraagde tijd liep.

De nummer vier aller tijden in België kon echter nog niet met zekerheid aan zijn ‘Road to Paris’ beginnen. Met Lahsene Bouchikhi en Amaury Paquet waren er nog twee gevaarlijke kapers op de kust die in Valencia in de buurt kwamen van de tijd van de CABW-atleet en dus het olympisch ticket nog konden afsnoepen. Somers nam het heft zelf in handen en ging vandaag in Sevilla op zoek naar een nieuwe snelle(re) chrono. Hij zou er meteen een rechtstreeks duel uitvechten met Bouchikhi, maar van een vurige strijd was na 30 km nog weinig sprake. Bouchikhi toonde zich halfweg nog sterk met een passage in 1u04:01, maar verliet tien kilometer later het strijdtoneel.

Het werd dus een gevecht tussen Somers en de klok. De eerste wedstrijdhelft zag er veelbelovend uit met 1u03:16 als doorkomsttijd, maar daarna slokte het tempo. De atleet van CABW kreeg het op het einde nog knap lastig en kon zijn persoonlijk record niet meer onder vuur nemen. Hij klokte met 2u09:19 wel zijn tweede tijd ooit en blijft voorlopig nog altijd zeker van deelname aan de olympische marathon. Dat geldt eveneens voor Bashir Abdi en Koen Naert.

De marathon in Sevilla werd uiteindelijk gewonnen door Deresa Geleta Ulfata in 2u03:27. De Fransman Morhad Amdouni werd tweede in 2u03:47 en strandde daarmee op amper elf seconden van het Europees record van Bashir Abdi. Gashau Ayale kwam ruim een minuut later als derde over de finish.