In april wordt hij 37 en toch blijft Lander Tijtgat branden van ambitie. De atleet van EA miste door een stressfractuur zowat het hele winterseizoen, maar zondag verschijnt hij aan de start van het BK veldlopen. Meedoen voor winst zit er voorlopig niet in, al hoopt Tijtgat in de buurt van het podium te finishen. Bovendien wil Tijtgat nog twee dingen verwezenlijken: een absolute topchrono op de piste én een deelname aan het EK veldlopen in Dublin.

Op 22 oktober moest Lander Tijtgat een streep door het eerste deel van het winterseizoen trekken. Een stressfractuur gooide roet in het eten van de 36-jarige specialist in het veld, die maar al te graag op het EK in Lissabon aan de start stond. Tijtgat begon aan een pittige revalidatie. Het werd een race tegen de klok, aangezien hij maar al te graag nog in actie wilde komen tijdens het winterseizoen. Zondag staat Tijtgat in het Park van Laken aan de start van het BK. Vorig jaar stond de atleet van EA op het podium in Brussel.

“Vier weken voluit kunnen trainen”

Lander Tijtgat en zijn trainer Raymond Van Paemel – Foto: Golazo

“Ik heb vier weken voluit kunnen trainen. Eind november heb ik pas mijn eerste looppasjes kunnen zetten. Vervolgens heb ik stelselmatig de trainingsarbeid opgevoerd. Ik ben echter pas eind januari gestopt met aquajoggen. Op dat moment liep ik vijf keer per week plus één sessie in het zwembad. Het is pas de afgelopen weken dat ik een relatief normaal volume draai voor de winter. Dan spreek ik over een kleine 100 kilometer per week”, aldus Tijtgat.

“Ik heb geluisterd naar mijn lichaam en weet dat ik gezien mijn voorbereiding onmogelijk over een topvorm kan beschikken. Daarvoor mis ik wedstrijdhardheid. Toch heb ik enorm veel zin om aan de start te staan. De twee kleppers (Isaac Kimeli en Soufiane Bouchikhi; red.) zijn buitenschot. Daarna kan het een open strijd worden, maar ik kan evengoed zesde worden. Ik ben vooral blij dat ik niks voel van mijn blessure”, verklaart de 36-jarige leerkracht.

“Heb het vorig jaar te veel laten hangen in de zomer”

Lander Tijtgat – Foto: Golazo

Vorig jaar nam Tijtgat onbetaald verlof om een hoogtestage af te werken in het Amerikaanse Flagstaff. Hij liep vervolgens een stevige opener van 13’35 op 5.000m. Daarna kon de atleet echter niet overtuigen. “Na mijn hoogtestage is er eigenlijk niet veel van gekomen. Ik heb het te veel laten hangen in de zomer, waardoor ik tijdens mijn winteropbouw heb moeten forceren. Dat was de aanleiding voor mijn blessure. Ik wil het logischerwijs anders aanpakken en lekker doortrainen deze zomer”, zegt de atleet.

Tijgat wil komende winter nog een allerlaatste keer deelnemen aan het EK in het veld. Al staat een toptijd nog hoger op zijn verlanglijstje. “Het EK veldlopen in Dublin staat met stip aangeduid. Het zou geweldig zijn om er met een sterk mannenteam aan de start te komen, aangezien het mogelijk moet zijn om een gouden teammedaille te behalen. Het zou een schitterende afsluiter in het veld zijn, maar toch wil ik nog héél graag een toptijd op de piste lopen. Jullie weten evengoed als ik dat die 13’35 niet volstaat. Ik denk dan ook aan het EK in Parijs, ook al zullen de plaatsjes erg duur zijn. Wie weet komt er de volgende jaren nog iets. Al ga ik eerst zondag afzien zoals de beesten (lacht; red.)”, besluit Tijtgat.