Elise Vanderelst werkte gisteren op de World Indoor Tour in Düsseldorf haar tweede 1500m in zaal ooit af. Toch zette Belgische recordhoudster bij de beloften een straffe stoot neer. Vanderelst liet de klok stoppen na 4’10″33, goede voor de derde prestatie aller tijden. Het BR in zaal staat op naam van Lindsey De Grande bedraagt 4’09″18. De komende weken hoopt Vanderelst om sterk voor de dag te komen, onder meer op het BK in zaal én de World Indoor Tour in Lievin.

Elise Vanderelst kwam op het LBFA-kampioenschap voor het eerst in actie sinds een stressfractuur in augustus roet in het eten gooide van haar plannen om naar het WK in Doha af te zakken. Vanderelst trok in december op stage naar Zuid-Afrika en kende een meer dan degelijke voorbereiding. Dat bewees ze in eerste instantie op het LBFA-kampioenschap met een stevige solo, maar vooral gisteren in Düsseldorf. Vanderelst profiteerde van de snelle race tijdens de World Indoor Tour-meeting en schudde met 4’10″33 de derde prestatie aller tijden in België uit haar benen.

“Het is mijn eerste seizoen dat ik eigenlijk 1500m in zaal loop, waardoor het toch wennen is. Het LBFA-kampioenschap was een kleine test, maar uiteraard was ik benieuwd naar wat ik waard zou zijn in een topveld zoals vandaag (gisteren; red.). Vooraf had ik gehoopt op een prestatie rond 4’10, dus ik mag zeker tevreden zijn”, aldus Vanderelst.  De 22-jarige atlete durft haar huidige vorm nog niet te vergelijken met haar outdoor-PR van 4’05″75. Die chrono liep ze op de AG Memorial Van Damme in 2018. De komende weken wil ze zeker nog deelnemen aan enkele wedstrijden in zaal.

“Ik beschik nog niet over de vorm van toen, maar vergelijken is ook niet nodig. Ik heb zeker nog enkele wedstrijden nodig om die absolute topvorm beet te hebben. Het BK indoor wordt normaal de eerstvolgende afspraak. Daar hoop ik nog een haas te vinden, anders zal het een tijdrit worden om onder 4’20 te duiken. De World Indoor Tour in Lievin staat ook gepland. Daar ben ik voorlopig de enige atlete op de inschrijvingslijst met een PR boven vier minuten. Dat torenhoge niveau is zowel positief als negatief. Het wordt alles of niks, laat dat duidelijk zijn. Een beetje zoals de Memorial in 2018 eigenlijk (lacht; red.)”, besloot de atlete.