Laura Swannet is op het Europees kampioenschap veldlopen in Lissabon als 50ste geëindigd bij de beloften. De triatlete mikte vooraf op een plaats bij de beste 50 en maakte haar eigen verwachtingen dus waar. Helemaal voorin maakte Anna Emilie Moller er een one-woman show van door halfweg de wedstrijd iedereen het nakijken te geven. De Deense verlengde met sprekend gemak haar Europese beloftetitel in het veld. Nederland had eveneens redenen tot juichen dankzij de zilveren medaille van Jasmijn Lau en de gouden plak met het team.

Laura Swannet maakte vandaag haar EK-debuut in het veld. Swannet koos voor de voorzichtige aanpak door na het startschot zich achteraan het pak te nestelen. De ATAC-atlete had bijgevolg de nodige mikpunten voor zich uitlopen en kon stelselmatig plaatsen winnen. Halverwege de wedstrijd was de triatlete al zo’n tien plaatsen opgeschoven waardoor ze zich op de 47ste plaats bevond. Die positie kon ze lange tijd vasthouden, maar in het slot van de wedstrijd moest ze nog enkele atleten voor zich dulden. Swannet beslechtte haar eerste EK in het veld uiteindelijk als 50ste.

Laura Swannet – Foto: Jeroen De Meyer

De Nederlandse Jasmijn Lau, die vorig jaar nog naast het podium viel bij de junioren, kon dit jaar wel overtuigen. Ze nam meteen het heft in eigen handen en nam de leiding. Anna Emilie Moller, de absolute topfavoriete, volgde lange tijd gecontroleerd in haar spoor, samen met de Ierse Stephanie Cotter. Na drie kilometer kreeg Lau het zwaar waardoor ze het duo moest laten gaan. Een halve kilometer later moest ook Cotter de rol lossen waardoor Moller aan haar zegetocht kon beginnen. De Deense zag op geen enkel moment haar Europese titel nog in gevaar komen. Cotter daarentegen was lang nog niet zeker van haar positie. Lau toonde namelijk verbetenheid en kwam knap terug bij de Ierse om er vervolgens over te gaan. De Nederlandse werd zo fraai tweede, maar moest wel meer dan een halve minuut toegeven op Moller. Cotter verzekerde zich wel van het brons op en kon nog net Jasmijn Bakker, de winnares van de CrossCup in Mol, afhouden. Dankzij de elfde plaats van Diane van Es won het sterk Nederlandse collectief het ploegenklassement.