De Gouden Spike in het Nederlandse Leiden heeft vuurwerk opgeleverd op de 10.000m. De Keniaan Nicholas Kipkorir Kimeli snelde namelijk naar de beste wereldjaarprestatie én voorlopig enige duik onder 27 minuten op 10.000m met 26’58″97. Nederlander Mike Foppen was dan weer goed voor de beste Europese jaarprestatie en Nederlandse titel met 27’59″10. Bij de vrouwen haalde Jasmijn Lau na een pittige strijd. 

De Gouden Spike in het Nederlandse Leiden was voor een groot deel van onze noorderburen de laatste grote afspraak op de piste van het zomerseizoen. Mike Foppen etaleerde afgelopen donderdag tijdens de 3.000m op de Diamond League in Rome nogmaals zijn vorm door op te schuiven naar de tweede plaats op de ranglijst aller tijden in Nederland. Foppen sloot zijn topzomer in schoonheid af met een sterk debuut op de 10.000m. De Nederlander kon rekenen op haaswerk van onze landgenoot Soufiane Bouchikhi tot 5.500m, daarna stond Foppen er alleen voor. Ondertussen was Nicholas Kipkorir Kimeli bezig aan een sterk nummer. Kimeli vloog over de piste en zette met 26’58″97 de snelste tijd van het jaar neer. Foppen finishte een slordige minuut na Kimeli in 27’59″10, waarmee hij zesde wordt op de ranglijst aller tijden in Nederland. Michael Somers scherpte zijn PR aan met 39 honderdsten tot 28’48″11.

Bij de vrouwen geen Keniaans geweld, maar wel een bijzonder spannende strijd om de Nederlandse titel tussen Jasmijn Lau en Bo Ummels. Beide dames verpulverden hun PR, maar het was Lau, de tweede van het EK veldlopen in Lissabon bij de beloften, die het uiteindelijk haalde in 32’20″75. Met die tijd schuift de bronzen medaille van het EK voor beloften op de 10.000m op naar de achtste plaats op de ranking aller tijden. Ummels volgde op een handvol seconden als tweede. Christophe Lemaitre maakte zijn terugkeer na hamstringproblemen op de ongebruikelijke 150m. De Fransman bleek met 15″51 een fractie sneller dan Taymir Burnet, die 9 honderdsten langer nodig had. Menno Vloon scherpte zijn seizoenbeste in het polsstokspringen aan met welgeteld één centimeter tot 5m76.

Dafne Schippers moest ondanks blijvende rugproblemen aan de start van de 100m verschijnen om te voldoen aan de contractuele verplichtingen van haar sponsor Nike. De overwinning in 11″47 was een formaliteit nadat ze eerder al vrijdagavond in Wageningen in actie was gekomen. De voormalige wereldkampioene op de 200m heeft na Leiden nog één competitie nodig om te voldoen aan de verplichting van tien competities in openlucht. Daarom verschijnt Schippers volgende week vrijdag nog aan de start van de Diamond League in Doha. “Uit fysiek oogpunt wil je zo’n keuze eigenlijk niet maken. Als het echt niet gaat, dan loop je niet. Maar er is ook een zakelijk belang waar je rekening mee moet houden”, aldus haar broer en manager Derek Schippers.

Ingebrigtsen imponeert op 20ste verjaardag

Jakob Ingebrigtsen vierde gisteren zijn 20ste verjaardag in stijl op de Noorse kampioenschappen. Donderdag werd de Noor nog tweede op de Diamond League in Rome met de tweede Europese prestatie op 3.000m aller tijden, niet slecht dus voor zijn laatste race als tiener. Gisteren knalde hij solo naar de nationale 1500m-titel in 3’33″93. Ingebrigtsen zou zichzelf niet zijn als als hij 20 minuten later ook de reeksen van de 800m voor zijn rekening nam. Met een simpele 1’54″87 verzekerde hij zich van de finale die vandaag gelopen wordt.