Met oympisch kampioen Ryan Crouser en wereldkampioen Tom Walsh was het kogelstoten sterk vertegenwoordigd op de persconferentie van de AG Memorial Van Damme. De krachtpatsers vechten donderdagavond op het De Brouckèreplein in Brussel al hun strijd uit om de diamand waar de spotlight alleen op hen zal schijnen. Het niveau in het kogelstoten ligt dit jaar uitzonderlijk hoog waardoor het meetingrecord van Darren Hill op losse schroeven staat.

Ryan Crouser en Tom Walsh waren niet vies van wat humor tijdens hun vragenvuur, maar toonden toch enige bekommernis wanneer het ging over de toekomst van hun discipline. Dat hun finale daags voor de Memorial Van Damme doorgaat in het centrum van Brussel zien Crouser en Walsh alleen maar als een voordeel. “Wij kogelstoters houden echt van wedstrijden op de straat”, vertelde Walsh. “We zullen er alles aan doen om het publiek te verwennen met de nodige show. Neem daar nog onze favoriete muziek bij en het zal zowel voor ons, als voor het publiek een leuk schouwspel opleveren. Voor mij graag iets van de Beach boys als het kan”, grapte de Nieuw-Zeelander.

Ook Crouser deelt de mening van zijn rivaal, al kunnen de twee het best goed vinden met elkaar. “De wedstrijd met het mooiste decor was zonder twijfel dat in Brussel van twee jaar geleden. De locatie is misschien wel veranderd, maar ik ben blij om opnieuw aanwezig te kunnen zijn. Er zit toekomstmuziek in wedstrijden buiten het stadion. Onze discipline naar het publiek brengen en hen laten ervaren wat kogelstoten is, is broodnodig. In de meeste stadions worden we in een hoekje weggestopt en krijgen we, met uitzondering van de echte kampioenschappen, maar weinig aandacht.”

Ook de vraag of het meetingrecord van 22m44 binnenkort verleden tijd zal zijn, kon niet ontbreken gezien het niveau van de huidige generatie kogelstoters. “Stel dat ik het meetingrecord breek, dan ben ik nog niet zeker of ik wel als winnaar uit de bus zal komen. Het niveau is ongezien. Ik hou van winnen, zelfs tijdens de warming-up wil ik alles winnen wat er te winnen valt, dus ik zal alles geven”, antwoordde Walsh.

Crouser kon dat alleen maar beamen. “De finale wordt een goede waardemeter om te zien hoe we ervoor staan met het oog op Doha. Ik voel mij goed, maar het niveau in het kogelstoten ligt zodanig hoog dat het moeilijk wordt om te winnen. Het meetingrecord zal er volgens mij zeker aan moeten geloven”, zei de Amerikaan.

Het niveau is de laatste jaren enorm de hoogte ingegaan en daar lijkt een logische verklaring voor te zijn. “Onze sport is er veel op vooruitgegaan, vooral op technisch vlak. De technologie heeft daar uiteraard aan bijgedragen. Het beeld dat kogelstoters groot en sterk moeten zijn is stilaan ook aan het veranderen. Nu draait het echt om het ver stoten en niet meer om hoe we eruit zien”, zei Crouser. Voor Walsh betekende dit concreet een transitie naar meer snelheidswerk in zijn trainingen. Komt de 23-metergrens in gevaar en misschien wel het wereldrecord? “Zeker! We zijn met verschillende mannen die dat aankunnen. Het zou geweldig zijn voor onze sport”, aldus Walsh.