Fanny Smets heeft haar eigen BR in het polsstokspringen met vijf centimeter aangescherpt. Smets sprong naar 4m51 tijdens het Leuvense Polsstokgala op de Oude Markt van de studentenstad. Voor het WK in Doha heeft ze nog eens vijf centimeter extra nodig. Eerder deze zomer evenaarde de 33-jarige atlete al haar eigen nationaal record van 4m46. Tijdens de Europabeker in Sandnes was ze ook goed voor een nieuw Belgisch indoorrecord van 4m36. Het Leuvense Polsstokgala maakt dit jaar deel uit van de Flanders Cup in Huizingen.

In Leuven ging Smets eerst over 4m41, om vervolgens 4m46 over te slaan. Die hoogte, het oude Belgisch record, had zij namelijk al op haar palmares staan. Smets ging meteen voor 4m51 en klaarde die hoogte bij de eerste poging. Nadien probeerde ze het nog op de WK-hoogte, 4m56, maar dat lukte niet.

Smets reageerde na afloop behoorlijk emotioneel en kon het zelfs niet droog houden. “Hier heb ik héél hard voor moeten werken”, klonk het. “Vorig jaar heb ik een hele zomer niet kunnen springen door een blessure. Daarna volgden zes maanden van revalideren waarin ik niks anders mocht doen dan saaie revalidatieoefeningen afwerken. Ik kan nauwelijks geloven dat ik hier een jaar later met 4m51 sta te pronken. Pas op, het is niet dat dit echt onverwacht komt, want ik voelde mij al een hele tijd super. Maar je moet het toch nog doen.”