Koen Naert en Hanne Verbrugggen hebben het zegegebaar mogen maken tijdens het BK tien kilometer op de weg. In Lokeren duldde een oppermachtige Naert weinig tegenstand. Bij de vrouwen leek Nina Lauwaert de bovenhand te nemen na een valpartij bij de start. Hanne Verbruggen kende echter een superdag en bleek in de slotfase het sterkste.

Koen Naert was de titelfavoriet bij uitstek voor het BK tien kilometer op de weg. De Europese marathonkampioen hield zich in de aanvangsfase echter eerder afzijdig. Vervolgens stoomde Naert naar voren om nog enkele kilometers af te leggen in het gezelschap van Steven Casteele. Die laatste zou zijn inspanningen niet veel later moeten bekopen en kwam niet meer in aanmerking voor het podium. Naert zou over de streep bollen in een nieuw parcoursrecord van 29’20. Met een splijtende slotfase eiste duatleet Angelo Vandecasteele een medaille op. Woensdag belandde hij nog in het ziekenhuis met een ontwrichte schouder, in Lokeren was hij op 29 seconden van Naert goed voor zilver. Michael Brandenbourg hield Arnaud Dely nog af voor de derde plaats.

Het podium bij de mannen – Foto: Julien Deboiserie

Bij de vrouwen ging Hanne Verbruggen stevig van start, Nina Lauwaert stond meteen voor een inhaalrace na een valpartij in de eerste honderd meter. Lauwaert maakte het gevecht om de nationale titel nog spannend want in geen tijd kwam ze Verbruggen vergezellen aan kop van de wedstrijd. Verbruggen kon met een ultieme jump haar vijfde Belgische titel veroveren, haar tweede op de 10km op de weg. Met 33’01 noteerde ze bovendien een nieuwe recordtijd, steeplespecialiste Eline Dalemans verbaasde enigszins met de bronzen medaille.

“Ik ben zoals gewoonlijk sterk vertrokken. Vervolgens heb ik mijn tempo aangehouden. Na acht kilometer was er een gat en ik wist dat ik de overwinning toen te pakken had. Ik hoop dat ik deze vorm kan doortrekken naar de marathon van Berlijn, waar ik wil starten op het schema van 2u32. Ik droom van de Olympische Spelen, maar ik wil mezelf niet te veel druk opleggen. Ik heb nog maar één marathon achter de rug. Volgende week loop ik de 5.000m op de Europabeker. Daarna trek ik naar Sankt Moritz voor een laatste stage met het oog Berlijn”, aldus de winnares.

Het podium bij de vrouwen – Foto: Julien Deboiserie

De uitslagen kan u via deze pagina bekijken.