De Ineos 1:59 Challenge is sinds gisteren een stuk concreter. De opvolger van Breaking2 zal tussen 12 en 20 oktober in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen plaatsvinden. In tegenstelling tot het vorige project staat nu alleen Eliud Kipchoge, de beste marathonloper aller tijden, centraal.

Net na afloop van de London Marathon, die Eliud Kipchoge op magistrale wijze won, gonsde het van de geruchten over een nieuwe poging om onder twee uur te duiken in een marathon. Londen kwam toen naar voren als dé stad bij uitstek voor Kipchoge om er in het najaar beter te proberen doen dan de 2u00:25. Die chrono zette hij op 6 mei 2017 neer op een autocircuit in het Italiaanse Monza.

Kipchoge zal echter tussen 12 en 20 oktober in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen een gooi doen naar de eerste marathon onder twee uur. De datum ligt logischerwijs niet vast, omdat de organisatoren de weersomstandigheden ten volle willen benutten. Voorlopig doet 12 oktober dienst als vooropgestelde datum. Wenen ligt 165 meter boven de zeespiegel en het is er in oktober gemiddeld tien graden warm.

Kipchoge zal in Wenen rondjes van 9,6 kilometer lopen. Die rondjes bestaan voor 90% uit één lange rechte lijn, met een miniem hoogteverschil van 0.06%. Het parcours situeert zich in “de Prater”, de groene long van de stad die zich bovendien in de nabijheid van het stadscentrum bevindt. Ook het kleine uurverschil (amper één uur) met de trainingsbasis van Kipchoge in Kenia speelt uiteraard een rol.

Ineos, de Britse chemiereus onder leiding van Jim Ratcliffe, doet dienst als titelsponsor van het event. De chrono die Kipchoge op de dag van de 1:59 Challenge neerzet, zal net zoals twee jaar geleden in Monza niet officieel zijn. Het project draait echter meer rond het opzoeken van de menselijke grenzen. Vorige week werd een eerste deel van de documentaire over het project gepubliceerd.

https://www.instagram.com/p/BzNQOU1nUhJ/