Morgenochtend wordt op de Twente Airport in het Nederlandse Enschede gemikt op snelle marathontijden. Naast titaan Eliud Kipchoge wordt het ook uitkijken naar Belgische toppers met onder meer Dieter Kersten, Thomas De Bock, Nina Lauwaert en Mieke Gorissen. Voorlopig zijn drie Belgen zeker van een deelname aan de olympische marathon in Sapporo. De vraag rijst of er na zondag méér Belgen begin augustus aan de start verschijnen in Japan. 

Morgen weerklinkt om 8u30 van een bijzondere marathon op de Twente Airport in het Nederlandse Enschede. Voor heel wat atleten moet de NN Mission Marathon de springplank worden naar de Olympische Spelen van Tokio. Wereldrecordhouder Eliud Kipchoge komt in Enschede vooral testen of zijn achtste plaats op de London Marathon in oktober een eenmalige slipper was. Kipchoge, de snelste man aller tijden op marathon, is al zeker van een deelname aan de Spelen en komt met veel vertrouwen aan de start. “Ik ben woensdag gearriveerd en heb al absoluut genoten van de omgeving waarin we mogen leopen. Ik heb het nog nooit meegemaakt om op zo’n parcours aan de slag te mogen. Het is erg bijzonder en ik kijk uit naar de wedstrijd”, vertelde de 36-jarige Keniaan gisteren op de persconferentie. Bij de vrouwen meldde topfavoriete Tirunesh Dibaba in laatste instantie af.

Het parcours van morgen bestaat uit acht ronden van vijf kilometer met een speciale strook voor de start en finish. Bij de mannen wordt het langs Belgische zijde uitkijken naar vier namen. Dieter Kersten en Thomas De Bock mogen mits een superdag dromen van een olympisch ticket. Amaury Paquet en Pierre Denays lijken op papier geen kans te maken op de olympische limiet van 2u11:30. Zowel Kersten als Denays verschijnen voor het eerst aan de start van een marathon. Kersten bewees op de halve marathon in Dresden al over een supervorm te beschikken, maar kreeg vervolgens af te rekenen met een peesontsteking aan de voet. Dat euvel is intussen van de baan.

Dieter Kersten – Foto: Golazo

“Na Dresden heb ik een korte periode wat meer alternatief getraind, voornamelijk met de ElliptiGo. Op die manier heb ik mijn voet kunnen ontlasten en sinds een dag of tien ondervind ik geen last meer. Ik moet nog beslissen in samenspraak met mijn trainer (Tim Moriau; red.) in welke groep ik zondag zal starten. Start ik voor een tijd van 2u10 en val ik terug, dan kan ik nog altijd aansluiten bij de ’tragere’ groep van 2u11. Het wordt vooral afwachten wie deel zal uitmaken van de groep die richting 2u10 wil en welke hazen er voorzien worden. Dresden heeft me alvast veel vertrouwen opgeleverd, aangezien ik vooraf nooit met de olympische limiet in mijn hoofd zat. Dat is nu meer het geval, al wil ik mezelf geen te grote druk opleggen”, vertelde Kersten.

“Eigenlijk kan het zondag in geen enkel geval een teleurstelling worden, want ik heb een zeer goede voorbereiding achter de rug. Dat had ik op voorhand nooit verwacht. Ik heb dankzij de halve marathon van Dresden ook beseft dat ik echt gemaakt ben voor het langere werk, vandaar ook de vroege overstap naar die marathon. Het deed ook deugd om tijdens heel wat trainingen te kunnen rekenen op Thomas (De Bock; red.), die toch al wat ervaring heeft op de marathon. We hebben de afgelopen tijden ook vaak gebeld en dat zorgt bij mij voor de nodige rust. Hij beschikt in mijn ogen over een stel wonderbenen en kan zondag misschien verrassen. Hij zit zonder twijfel in de vorm van zijn leven en heeft mij meermaals pijn kunnen doen op training. In mijn geval is het grote vraagstuk natuurlijk wat ik na 25, 30 en 35 kilometer ga voelen. Mijn langste duurloop was 28 kilometer, dus dat wordt afwachten. Op vlak van eten en drinken heb ik op training nog geen problemen gekend, dus hopelijk ervaar ik dat zondag ook zo”, besloot de atleet van ADD.

Nina Lauwaert: “Meer dan gewoon die limiet halen”

Nina Lauwaert – Foto: Golazo

Bij de vrouwen wordt het langs Belgische zijde uitkijken naar Nina Lauwaert en Mieke Gorissen. Voor Gorissen wordt Enschede haar allereerste snelle marathon, waardoor het afwachten wordt wat de Belgische kampioene in het veld waard is op de tarmac. Lauwaert gaat vol voor een olympisch ticket. Na een goede voorbereiding wordt het morgen alles of niks. “Het is de eerste keer dat ik een volledige marathonvoorbereiding heb gekend zonder noemenswaardige problemen. Ik heb geen enkele training moeten laten schieten. Op wedstrijdvlak was de tien kilometer in Berlijn begin maart mijn laatste prikkel. De halve marathon van Dresden heb ik laten vallen omdat het geen sinecure was om er te geraken. Een lange autorit laat ik liever links liggen in een marathonvoorbereiding”, vertelt Lauwaert.

“Ik ga morgen voluit voor 2u29:30 (de olympische limiet; red.) en zit in mijn hoofd ook wel met een bepaald doel nog. Qua voorbereiding heb ik het iets anders aangepakt. Normaal gezien loop ik een marathon progressief, maar nu moet ik natuurlijk mee met de groep voor de limiet om optimaal van het haaswerk te profiteren. Mijn grootste doel is om een resultaat neer te zetten dat in lijn ligt met het niveau dat ik eerder al liet zien op pakweg een halve marathon. Op een marathon is dat nog niet volledig gelukt en daar wil ik verandering in brengen. Mijn lactaattesten waren veelbelovend, nu is het kwestie om die om te zetten in een stevige eindtijd”, klonk het bij een strijdlustige Lauwaert.

Michel Butter – Foto: NN Running Team

Koen NaertBashir Abdi en Hanne Verbruggen zijn al zeker van hun deelname aan de Olympische Spelen op de marathon. Een interessante strijd om volgen wordt die bij de Nederlandse heren. Voorlopig lijkt Abdi Nageeye met 2u06:17 de enige absolute zekerheid. Khalid Choukoud liep afgelopen weekend in Siena naar 2u09:55 en mag daardoor net zoals Bart Van Nunen (2u10:16) dromen van Tokio. De vraag is echter of Mohammed AliMichel ButterRoy Hoornweg en Frank Futselaar de tijden van hun landgenoten kunnen bedriegen. Björn Koreman gaf eerder deze week forfait, omdat hij twee ribben brak na een achtervolging op een dief. Koreman doet echter binnenkort nog een poging om beter te doen dan de ‘Nederlandse limiet’ die nu 2u10:16 bedraagt dankzij Van Nunen.

De NN Mission Marathon kan u in België live volgen via deze link.

Foto: NN Running Team