Dieter Kersten heeft zijn debuut op de marathon niet gemist. Op de NN Mission Marathon snelde de atleet van ADD naar het snelste debuut ooit door een Belg met 2u10:22. Onze landgenoot bleef zo ook méér dan een minuut onder de olympische limiet van 2u11:30 en vervoegt zo Bashir Abdi en Koen Naert op de olympische marathon begin augustus. Thomas De Bock liep een stevig PR van 2u11:54. Eliud Kipchoge won de marathon in een gecontroleerde 2u04:30.

Dieter Kersten heeft bewezen dat zijn vroege overstap naar de marathon de juiste zet was. Op de NN Mission Marathon in het Nederlandse Enschede liep Kersten een ijzersterk debuut. De atleet van ADD nestelde zich na de start in de groep die richting 2u10 zou lopen. Ook Amaury Paquet maakte deel uit van die groep. Halfweg passeerde het duo na 1u04:47, waardoor de olympische limiet van 2u11:30 binnen handbereik leek te liggen. Ook Thomas De Bock en Pierre Denays waren goed op dreef halfweg met een doorkomst na 1u05:29.

Rond kilometer 30 kreeg Paquet het lastig, waardoor hij de rol moest lossen in de groep van Kersten en onder meer onze noorderbuur Michel Butter. Kersten zou samen met Butter de slotkilometers induiken en méér dan standhouden. De debutant dook ruim onder de olympische limiet een een sterk debuut van 2u10:22. Die chrono maakt van hem de snelste Belgische debutant ooit. Dat was niet de enige reden tot vieren voor de Limburger, aangezien zijn trainingsmakker Thomas De Bock een stevig PR neerzette met 2u11:54. Zowel Paquet als Denays verlieten in de slotfase de wedstrijd. Pierre Denays debuteerde in 2u15:59.

Kipchoge snelt overtuigend naar winst

Voor wereldrecordhouder Eliud Kipchoge was de NN Mission Marathon dé generale repetitie voor de olympische marathon van komende zomer. Kipchoge kon rekenen op knap haaswerk van teamgenoten bij het NN Running Team. Na halfweg bleek een duik onder 2u04 mogelijk, maar na kilometer 30 moest de Keniaan zelf aan de bak, waardoor het tempo toch wat zakte. Al was zijn 2u04:30 aan de finish méér dan een opsteker na zijn achtste plaats op de London Marathon van vorig jaar.

Eliud Kipchoge – Foto: NN Running Team