Elien Vekemans moest zich tot afgelopen zaterdag één van de twee beste Belgische juniores aller tijden noemen in het polsstokspringen. Daar bracht de atlete van DCLA echter verandering op de Putbos Mémorial Leon Buyle. Vekemans deed vijf centimeter beter dan de 4m20, de hoogte die Aurélie De Ryck behaalde als junior. Met 4m25 voert Vekemans ook de Europese juniorenranglijst aan.

Elien Vekemans verzekerde zich op 1 mei al van het EK voor junioren. Op de IFAM Outdoor evenaarde ze met 4m20 het BR van Aurélie De Ryck. Dat gedeelde record hield welgeteld één week stand, aangezien Vekemans zich op dezelfde locatie met vijf centimeter zou verbeteren. Daardoor deelt de eerstejaarsjuniore de eerste plaats op de Europese ranking met de Wit-Russische Kyrstsina Kantsavienka.

“Die uitschieter zat er al enkele wedstrijden in. Op 4m20 bevestigde ik mijn prestatie vanop de IFAM. Vervolgens was het kwestie van door te gaan op dat goede elan. Het is uiteraard leuk om alleen recordhouder te zijn, aangezien een record delen nog altijd een ander gevoel is. Ik denk dat ik op een perfecte dag wel nog hoger kan, maar zaterdag was het niet meer mogelijk om beter te doen. Op 4m30 kon ik niet overtuigen, vooral omdat ik stikkapot zat. Ik ga mijn ambities voor het EK niet aanpassen omdat ik bovenaan de ranglijst sta. De finale is het doel, daarna zien we wel. Ik ben eerstejaars, dus dat mag ik niet vergeten”, klinkt het bij Vekemans.

“Sfeer zit goed in onze groep”

Het succes van Vekemans kan deels verklaard worden door de goede prestaties van haar trainingsmakkers, met als grootste naam Ben Broeders. Broeders werkte zaterdag misschien wel zijn beste wedstrijd ooit af en mistte de WK-hoogte op een haar na. De sfeer binnen de groep van trainer Steven Taeleman werpt zijn vruchten af.

“Het feit dat de sfeer goed zit, helpt uiteraard een handje. Quasi iedereen heeft de afgelopen weken al records gesprongen. Dat motiveert logischerwijs, maar de komende weken moet er ook hard gewerkt worden, ook op de schoolbanken. Dit weekend volgt er geen wedstrijd, omdat ik me even focus op de examens. Normaal gezien begin ik volgend weekend terug aan een reeks wedstrijden om zeker het juiste ritme beet te hebben vooraleer ik naar Zweden vertrek”, besluit de Belgische recordhoudster bij de junioren.