Ismael Debjani is uit op revanche na een winter waarin hij op de cruciale momenten zichzelf niet kon bewijzen. Op het EK veldlopen kende hij een offday, terwijl hij op het EK indoor werd gediskwalificeerd in de reeksen van de 1500m. Deze zomer gaat de 28-jarige Belgische recordhouder op de 1500m op zoek naar de limieten voor het WK en de Olympische Spelen. Onderweg hoopt hij zijn eigen BR aan te scherpen.

Ismael Debjani kende een degelijk begin van zijn winterseizoen. Op de CrossCup in Roeselare dwong hij zijn plaats af om deel te nemen aan de Mixed Relay op het EK in Tilburg. De atleet van CABW zou echter een totale offday beleven als eerste loper. De eventuele medaillekansen waren daardoor gaan vliegen voor ons land. Vervolgens verlegde Debjani de focus naar het indoorseizoen. Tijdens zijn eerste competitie schoot hij meteen raak door de EK-limiet te behalen. Negen dagen na zijn limiet van 3’41″00 dook hij onder 3’40 in Liévin. De atleet behoorde op die manier tot de potentiële medaillekandidaten voor het EK in Glasgow. Na een sterke passage in de reeksen was die finale een feit, tot hij voor een uitwijkmanoeuvre zwaar bestraft werd. Een diskwalificatie, geen finale en meteen ook het einde van een leerrijk indoorseizoen.

Debjani op het EK veldlopen – Foto: Jeroen De Meyer

“Het was een winter met hoogtepunten en helaas ook dieptepunten, maar ik onthoud vooral dat ik sterk heb kunnen trainen. Ik kan ook niet blijven stilstaan bij wat is misgelopen afgelopen winter. Ik moet vooruit durven kijken en voel dat komende zomer groots kan worden. Zo wil ik mijn eigen BR (3’33″70; red.) aanscherpen en liefst stevig. Om als eerste Belg ooit onder 3’33 te duiken, klinkt niet slecht. Daarvoor heb je natuurlijk een ideale wedstrijd met al even ideale omstandigheden voor nodig. Ik moet het echter deze zomer proberen, aangezien het aantal snelle koersen volgend jaar beperkt zal zijn door de aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio”, klinkt het bij de Belgische recordhouder.

Over Doha en Tokio: “Heb al voor hetere vuren gestaan”

De Spelen van Tokio, daar kijkt Debjani al jaren naar uit. Een WK heeft hij al meegemaakt, maar een olympiër worden, overstijgt in zijn ogen die ervaring. Al wil hij eind deze zomer uiteraard eerst in Doha passeren voor zijn tweede WK. Daarvoor moet hij 3’36″00 halen, voor Tokio is 3’35″00 nodig.

Debjani op het EK in Berlijn – Foto: Jeroen De Meyer

“Theoretisch gezien moeten beide limieten een haalbare kaart zijn. Het blijft natuurlijk een opgave, maar ik heb al voor hetere vuren gestaan. Die olympische limiet is natuurlijk heel belangrijk met het oog op volgend jaar, aangezien ik me zo in alle rust kan voorbereiden richting Tokio. Het potentieel is er, nu moet ik het nog bewijzen. Ik droom wel van een finale in Doha, aangezien een mondiale finale toch iets is dat op mijn verlanglijstje staat. Beter doen dan Londen (toen ging Debjani er in de reeksen van de 1500m uit; red.) is mijn eerste doel. Verder hoop ik ook vertrouwen op te doen richting de Spelen”, vertelt Debjani.

“Haal ik mijn limieten vroeg binnen, dan waag ik me misschien aan een 5.000m”

De atleet werkte twee stages af in functie van zijn eerste deel van de zomer. In het Turkse Belek verliep alles volgens plan, in Valencia net iets minder. Al veranderde dat weinig aan zijn wedstrijdplanning. Deze zondag begint hij zijn zomercampagne op de Interclub met zijn oude liefde, de 800m.

“In Belek was alles top, zowel voor mezelf op vlak van trainingen, als qua accommodatie en de sfeer binnen de Belgische delegatie. Twee dagen na mijn vertrek naar Valencia kreeg ik last aan mijn bil, waardoor ik meteen de knoop heb doorgehakt om niet verder te trainen, maar terug te keren naar België om me te laten verzorgen. Het probleem was snel van de baan en ik kan ondertussen zorgeloos trainen. Zondag start ik met een 800m op de Interclub, gevolgd door nog eens een 800m op de IFAM, of één week later op de Putbos-meeting. Twee weken later volgt in mijn ogen de eerste grote test met de Dream Mile op de Diamond League in Oslo. Mijn verdere plannen moeten nog uitgedokterd worden. Haal ik vroeg mijn limiet(en) binnen, dan bestaat de kans dat ik op de Nacht van de Atletiek in Heusden-Zolder een 5.000m loop. Ik denk dat ik in staat moet zijn om ook op die afstand sterk voor de dag te komen”, besluit de atleet van CABW.

Ismael Debjani op de IFAM in 2016 – Foto: Peter Wagemans