De twee beste meerkampers in ons land zullen op 22 en 23 juni aantreden tijdens de Décastar in Talence. Nadat Nafi Thiam eind maart liet weten dat ze voor het eerst zou aantreden in de Décastar, bevestigde Thomas Van der Plaetsen vandaag zijn deelname. Het wordt eveneens de eerste keer dat Van der Plaetsen naar Talence trekt voor een tienkamp.

Een kleine twee weken geleden moest de 28-jarige atleet zijn eerste tienkamp van het seizoen staken door een stroompanne ten gevolge van extreme weersomstandigheden in het Zuid-Afrikaanse Germiston. Na afloop was toen al duidelijk dat hij ofwel voor Götzis, ofwel voor Talence zou opteren. Het wordt geen vierde deelname in Oostenrijk, maar wel een eerste in Talence.

Van der Plaetsen heeft 8.200 punten nodig om zich te kwalificeren voor het WK in Doha. Voor de Olympische Spelen in Tokio wordt 8.350 punten vereist. Het PR van de atleet bedraagt 8.335 punten. Het is voor het eerst in jaren dat noch Thiam, noch Van der Plaetsen in actie komen op de Hypomeeting in het Oostenrijkse Götzis. Hanne Maudens waagt zich wel aan de zevenkamp in de Alpen.