Lars Van Looy heeft zich op de eerste dag van het PK in Vlaams-Brabant verzekerd van deelname aan het EK voor beloften. De  19-jarige hoogspringer was in de Gaston Roelants Arena in Kessel-Lo goed voor 2m16, exact de gevraagde hoogte om in juli naar het Zweedse Gävle te trekken.

Met 2m16 doet de atleet van VAC ruim beter dan zijn vorig PR van 2m09. Afgelopen winter was Van Looy goed voor 2m10 in zaal. De hoogspringer is al de derde Belg op evenveel dagen die zich van het EK voor beloften weet te verzekeren. Donderdag klaarde Dorian Boulvin de klus op de 10.000m, eerder vandaag liep Paulien Couckuyt naar de limiet op de lage horden.

“Het is zotjes dat het op het PK al lukt. Mijn trainer en ik hadden er een goed oog op, aangezien alles op stage in Turkije erg vlot verlopen is. We voerden ook nog enkele kleine wijzigingen door, die nu al resultaat opleveren. Afgelopen winter hebben we ook heel wat beelden geanalyseerd waarbij toch wel duidelijk was dat ik telkens overschot had. Het blijft natuurlijk een serieuze opgave. Tot vandaag had ik nog niet eens op 2m16 gesprongen. Het doet wel deugd om nu al zekerheid te hebben met het oog op het EK. Dat betekent dat ik in alle rust kan werken en de komende weken bevrijd kan springen”, aldus Van Looy.

Vorig jaar was de hoogspringer een kanshebber voor het WK voor junioren, tot hij zich blesseerde aan de voet. De komende weken hoopt de atleet nog beter te doen dan zijn 2m16 van het PK.

“Vorig jaar was zonde, aangezien ik in mijn voorbereiding op de zomer hoopgevende sprongen afleverde. Ik heb toen echter een pees in mijn voet gescheurd, waardoor ik een kruis moest maken over een eventuele deelname aan het WK. Dat ging logischerwijs gepaard met de nodige teleurstelling, maar die knop heb ik omgedraaid om me voor te bereiden op 2019. Ik denk dat ik vorig jaar over een gelijkaardig niveau beschikte, zonder die technische verbeteringen dan. Ik hoop absoluut om nog beter te doen dan vandaag. Het doel deze zomer is om die 2m20 zo dicht mogelijk te benaderen. Als ik met zo’n prestatie naar het EK trek, dan kan ik er ook effectief iets gaan doen”, verduidelijkt de hoogspringer.

De komende weken zal Van Looy onder meer Thomas Carmoy en Bram Ghuys tegenkomen tijdens wedstrijden. Dat motiveert de atleet uiteraard.

“Ik kijk er alvast naar uit om opnieuw tegen de beste Belgen in actie te komen. Het was vandaag verre van simpel om me op te laden, aangezien het ‘maar’ een PK is. Vanaf het om de knikkers en podiumplaatsen gaat, komt er altijd wat meer gezonde stress kijken. Laat de rest van de zomer maar komen”, besluit Van Looy.