Paulien Couckuyt heeft tijdens haar seizoensopener meteen de limiet voor het EK voor beloften gelopen. De 21-jarige atlete van AVKA kwam in actie tijdens de eerste dag van het PK in Antwerpen op haar geliefde 400m horden en deed dat voortreffelijk. Zonder concurrentie finishte Couckuyt na 58″31, de limiet voor het EK bedraagt 58″48.

Afgelopen winter maakte Paulien Couckuyt al indruk door voor het eerst in haar carrière onder de 55 seconden te duiken op de 400 meter. Die grote stap voorwaarts werd meteen beloond met een plaats bij de Belgian Cheetahs op het EK in Glasgow. De hordeloopster bewees vandaag dat haar sterke winter geen toevalstreffer was. Tijdens haar eerste race van het seizoen liet ze de klok stoppen na 58″31, waardoor ze onder de gevraagde 58″48 blijft om naar het Zweedse Gävle te mogen. Die tijd is goed voor een verbetering van haar PR met bijna een volledige seconde.

“Ik had het nu nog zeker niet verwacht om zo’n tijd te lopen. Het PK zag ik eerder als training aangezien ik nog maar sinds vorige week terug ben van een trainingsstage in Tenerife. Ik zit dus ook absoluut nog niet zo fris. Mijn tijden op training gaven wel vertrouwen, maar dat betekent natuurlijk niet dat ik zomaar die limiet zou halen. Het zou super zijn om deze zomer onder die 58 seconden te duiken. Het feit dat ik opnieuw ga mogen proeven van internationale afspraken is echter al een heel grote boost”, klinkt het bij Couckuyt.

“Glasgow heeft iets in me losgemaakt”

Couckuyt tijdens haar duik onder 55 seconden in zaal – Foto: Yngwi Vanhoucke

Die limiet van vandaag komt niet uit de lucht vallen, maar het was niet altijd even vanzelfsprekend voor de atlete die in 2013 haar internationaal debuut maakte op het EYOF-kampioenschap.

“Ik heb enkele jaren gehad waarin er weinig tot geen vooruitgang werd geboekt. Die ervaring van de EYOF heeft me echter blijven motiveren om op een dag opnieuw te mogen proeven van internationale kampioenschappen. Sinds vorige zomer ben ik mentaal ook een stuk sterker geworden, dat vertaalt zich op en naast de piste. Ik train ook gewoon meer en specifieker, waardoor een stap voorwaarts enigszins logisch zou zijn. Afgelopen winter heeft me een extra boost gegeven. De beleving op het EK indoor heeft toch wat losgemaakt. Ik merk van mezelf ook dat ik beter focus, zoals pakweg op stage tijdens een opwarming. Het zijn die kleine dingen die het hem uiteindelijk doen”, aldus de hordeloopster.

Op weg naar de World Relays

Als alles volgens plan verloopt, dan vertrekt de atlete binnenkort naar Japan om samen met de Belgian Cheetahs de World Relays in Yokohama af te werken. Ook het WK in Doha als team behoort tot de mogelijkheden.

“Normaal gezien reis ik inderdaad naar Japan voor de World Relays met ons team. Het is een belangrijke afspraak met het oog op een deelname aan het WK in Doha, want we kunnen met de Cheetahs een kwalificatie voor het WK behalen. We beschikken over een sterk team, waarbij iedereen voor elkaar door de muur wil gaan. Aflossingen draaien uiteindelijk om het voortdurend bewijzen van jezelf en dat is het mooie aspect van zo’n team. Ik ben er alvast van overtuigd dat we gaan knallen”, besluit de 21-jarige atlete.