1500m-specialist Asbel Kiprop moet voor de Keniaanse rechtbank verschijnen in verband met een geweldadige aanval op een nachtwaker. Dat meldt de Keniaanse krant The People. De politie wil nu bepalen in welke mate de ranke Keniaanse kampioen betrokken was bij de vechtpartij.

Kiprop, dubbel wereldkampioen op de 1500m en bovendien zelf politieagent, zou op zondagavond een bar willen binnengaan in de Keniaanse dorp Iten. De nachtwaker wees hem erop dat de hoofdingang reeds gesloten was omdat de officiƫle drinkuren, waarin wel nog alcoholconsumptie mogelijk is, voorbij waren. Daar had de gevierde middenlangeafstandsloper echter duidelijk een andere mening over.

Een woedende Kiprop zou op dat moment, met vier van zijn vrienden, de man stevig aangepakt hebben. De Olympische kampioen van 2008 zou de nachtwaker met een wapen geslaan hebben. Hij zou hem gezegd hebben dat hij zelf een agent was en dat hij wel zelf zou bepalen waar hij zou gaan en staan. “Kiprop sloeg me meerdere malen op mijn gezicht”, klonk de man in het ziekenhuis. “Hij trapte me bovendien in het kruis en bedreigde me. Volgens hem kon ik hem niets maken omdat hij een agent was.” De nachtwaker verbleef de afgelopen dagen in het ziekenhuis. Hij mist enkele tanden en zou nog steeds bloed in de urine hebben.

Niet de eerste maal

Het is bovendien niet de eerste keer dat Kiprop op een dergelijke manier in opspraak komt. Hij kwam wel vaker in het nieuws met zijn liefde voor alcohol en losse handjes. Vorige maand nog zou hij op een bijeenkomst gedreigd hebben iemand neer te schieten als die zijn pad nog durfde kruisen.

De rechtbank in Iten oordeelt de komende dagen over de betrokkenheid van Kiprop in het hele voorval. Mogelijks wordt hij daarna gearresteerd.