Lawrence Cherono heeft de Boston Marathon op zijn naam geschreven. De 30-jarige Keniaan was de beste na een prangende sprint tegen de Ethiopiër Lelisa Desisa. Voor wereldtijden moest je overigens niet in Boston zijn, aangezien er geen hazen werden voorzien door de organisatie. Ook de felle regenbuien net voor de start speelden de lopers parten. Cherono finishte na 2u07:57, twee seconden later gevolgd door Desisa. Bij de vrouwen was de Ethiopische Worknesh Degefa de beste in een tijd van 2u23:31.

Lawrence Cherono en Lelisa Desisa waren zonder twijfel de twee grootste namen aan de start van de Boston Marathon, de tweede van zes Marathon Majors. Begin maart trok het circuit zich op gang in Tokio. Cherono won vorig jaar de Amsterdam Marathon in een parcoursrecord van 2u04:06. Desisa was dan weer de beste tijdens de New York City Marathon begin november tegen grote kanonnen zoals Geoffrey Kamworor en Shura Kitata.

In de vrouwenrace koos Worknesh Degefa al na 5 kilometer het hazenpad. De Ethiopische, die begin dit jaar goed was voor een scherpe 2u17:51 in Dubai, zou een bonus van maar liefst drie minuten opbouwen op haar achtervolgers. In het slot van de race moest Degefa logischerwijs wat gas terugnemen in vergelijking met haar naaste belager, de Keniaanse Edna Kiplagat. De tweevoudige wereldkampioene zou uiteindelijk op iets meer dan een minuut van Degefa finishen. De Amerikaanse Jordan Hasay vervolledigde het podium met 2u25:20.

Bij de mannen kregen we een meer gesloten wedstrijd. Halfweg passeerden 15 leiders na 1u04:28. Pas aan kilometer 35 was er sprake van afscheiding onder aanvoering van Cherono, Desisa en Kenneth Kipkemoi. De groep spatte uiteen en het trio zou strijden voor winst. In een pittige laatste rechte lijn leek tweevoudig winnaar Desisa het te gaan halen, tot Cherono een tweede adem vond. Het verschil zou tussen winst en verlies zou uiteindelijk slechts twee seconden bedragen. Kipkemoi was een tevreden derde.

“Normaal gezien ben ik niet snel aan de finish, maar vandaag (gisteren; red.) lukte het absoluut wel. Iedereen had het recht om te winnen na zo’n tactische race. Ik ben enorm dankbaar en gelukkig met mijn overwinning hier”, klonk het bij Cherono na afloop van zijn eerste winst in een Major. “Ik had een plan en heb het zo goed mogelijk proberen uitvoeren, maar in de slotmeters voelde ik dat Cherono te sterk was. Ik ben de tweede, maar ik heb wel gestreden zoals een kampioen”, vertelde Desisa.

De winnaar van de onwaarschijnlijke editie van vorig jaar, de Japanner Yuki Kawauchi, moest het met een 15de plaats doen in 2u15:29. De winnaar van 2017, de Keniaan Geoffrey Kirui, werd vijfde op een kleine minuut van het podium. De Amerikanen Scott Fauble en Jared Ward legden met stevige persoonlijke records beslag op de plaatsen zeven en acht in respectievelijk 2u09:09 en 2u09:25.