Over twee dagen mogen de hongerige Belgische atletiekbeesten weer uit hun kooi. Vrijdag begint in Glasgow het 35e EK indoor. We beginnen onze vooruitblik met de Belgische vrouwen. Kunnen zij ondanks de afwezigheid van Nafi Thiam met een medaille in de valiezen weer op het vliegtuig naar Zaventem stappen?

Hanne Maudens – Foto: Jeroen De Meyer

De eerste Belg die vrijdag de Emirates Arena mag betreden is Hanne Maudens. Zij begint om 11u05 Belgische tijd aan haar vijfkamp met een 60 meter horden. Ze bracht op het BK meerkamp in Gent haar persoonlijk record op 4.569 punten. Op basis van seizoensbestes rangschikt haar dat als derde op de startlijst, op basis van persoonlijke records als zevende. Een logisch resultaat zou dus ergens daar tussenin zijn, en vermoedelijk rond de vijfde plaats. Topfavoriete is zonder enige twijfel de Britse Katarina Johnson-Thompson. De geschiedenis leert dat voor een medaille dik 4.700 punten nodig zijn. Schrijf Maudens toch maar niet af voor het podium. En dan nog dit: Maudens werd op het allerlaatste nippertje toegevoegd aan de deelnemerslijst voor het verspringen. Wie weet zien we haar ook daar zaterdag nog in actie.

Ook Renée Eykens komt vrijdagochtend in actie op de 800 meter. Ze zal na haar valpartij in Berlijn extra gemotiveerd zijn om weer het beste van zichzelf te tonen. Gezien haar zevende plaats op de startlijst is ze op papier zeker een kandidaat voor de halve finale. We mogen echter niet vergeten dat het haar eerste indoorkampioenschap ooit is en dat de seizoensbeste prestaties van de dames heel dicht bij elkaar liggen, waardoor een plaats in de halve finale geen certitude is.

Cynthia Bolingo op het BK – Foto: Yngwie Vanhoucke

De vrijdagochtensessie wordt druk voor de Belgische volgers, met ook Cynthia Bolingo in actie op de 400 meter. Ze verkeert in bloedvorm en moet zonder misstappen zeker de halve finales halen. Daarin zal ze haar recuperatievermogen moeten aanspreken, want die halve finales volgen nog vrijdagavond. Twee keer knallen op een dag dus. Als nummer twaalf op de startlijst zal ze zichzelf nog eens moeten overtreffen om het tot in de finale op zaterdagavond te schoppen.

Cynthia Bolingo komt zondagavond ook in actie in de rechtstreekse finale van de 4×400 meter met de Belgian Cheetahs. Er moeten geen reeksen gelopen worden, maar er is dus ook geen gelegenheid om de concurrentie al een keer te monsteren. De Britten zijn samen met de Polen favoriet in het allerlaatste nummer van het EK om 21u40 Belgische tijd zondagavond, gevolgd door de Fransen. Onze Cheetahs zijn een outsider. Als zowel Cynthia Bolingo, Hanne Claes, Camille Laus als Margo Van Puyvelde hun sterkste wedstrijd van het seizon neerzetten op het moment van de waarheid, zit een medaille erin.

Terug over naar de eerste dag, waar Claire Orcel ’s avonds de kwalificaties van het hoogspringen afwerkt. Het niveau in Europa is bij de vrouwen na enkele jaren van laagconjunctuur weer top, en dus is vermoedelijk om en bij de 1m92 nodig voor een finaleplaats. Het persoonlijk record van Orcel staat op 1m90, en dus zal er niets anders opzitten dan letterlijk en figuurlijk boven zichzelf uit te stijgen.