Vorige winter wilden de puzzelstukjes niet helemaal in elkaar vallen bij Renée Eykens, die sowieso geen grote fan is van de indoorpiste. Haar PR op de 800m ging voor de bijl, maar met 2’05 als nieuwe besttijd bleef ze toch nog ietwat op haar honger zitten. Mentaal gesterkt door haar ongelukkige val in Berlijn en met de nodige dosis zelfvertrouwen op zak na enkele goede veldlopen, is Eykens helemaal klaar om dit nieuwe jaar aan te vangen.

Ondanks alle maatregelen en voorzorgen is de blessure die het hele zomerseizoen met haar voeten speelde nog geen voltooid verleden tijd. De voetblessure is momenteel wel onder controle. “Ik ben wat later aan mijn winterseizoen begonnen om mijn voet en ook mijn knie de nodige rust te geven. Om de twee weken ga ik nog langs bij de dokter voor een controle aangezien alles nog gevoelig is. We houden het dus zeker nog in de gaten, maar voorlopig gaat alles goed”, klinkt het hoopgevend bij de atlete die momenteel ook in volle examenperiode zit. Om dit positieve verloop te behouden, wordt ook in de trainingsschema’s nog enige voorzichtigheid ingebouwd. “Mijn trainer Theo en ik werken nog altijd aan een rustige opbouw. Ik zwem nog wekelijks en dat werkt in onze ogen heel goed. Voorlopig gaan we dit dus zeker niet veranderen. Ik druk nu liever een beetje de rem in, dan te snel te willen gaan”, ging Eykens verder.

Foto: Jeroen De Meyer

Die rustige opbouw heeft haar vooralsnog geen windeieren gelegd, want met drie veldlopen en evenveel overwinningen kan het nieuwe lid van Antwerp Athletics positief terugkijken op het eerste deel van de winter. “De bedoeling van de veldlopen was om mezelf te pushen om in het rood te gaan. Dit is zeker gelukt. Ik kijk niet alleen tevreden terug op deze prestaties, ik heb ook gewoonweg echt genoten van deze wedstrijden.” Nu het buiten nog kouder begint te worden, wordt het stilaan tijd om het veld in te ruilen voor de indoorhal. De voorbije weken trok Eykens wekelijks naar Düsseldorf om zich voor te bereiden op de eerste indoorwedstrijden. “Ik heb er inderdaad al een paar indoortrainingen opzitten. De trainingen gaan steeds beter en de belastbaarheid wordt ook steeds groter. Hopelijk vertaalt zich dat ook op wedstrijd. Dit wil niet zeggen dat ik mij volledig op het indoorseizoen richt. Ik hou het bij enkele wedstrijden en dan bekijk ik waar ik sta. Uiteraard hoop ik wel om mijn PR te verbeteren en dan zien we wel of het mij eventueel tot op het EK in Glasgow (limiet bedraagt 2’02″72, red.) kan brengen. Het hoofddoel blijft absoluut het outdoorseizoen, dus ik wil mij deze winter niet forceren”, tempert de atlete haar ambities.

De eerste wedstrijd is niet meer veraf. 25 januari trekt Eykens naar het Duitse Erfurt en een goede week later maakt ze de oversteek naar Stockholm. “Mijn eerste wedstrijd is vooral om nog eens een 800m in de benen te hebben. In Stockholm zal het allicht een pak sneller gaan. Nadien staat de planning nog niet helemaal vast, maar laat die eerste twee wedstrijden maar komen, want ik heb er alvast veel zin in”, sluit Eykens af.