De kogel is door de kerk: Dame Tasama mag onze landskleuren vanaf vandaag verdedigen. De 31-jarige atleet is al sinds begin 2017 Belg, maar een regel van de IAAF verplicht alle genaturaliseerde atleten om eerst drie jaar die nieuwe nationaliteit te hebben, alvorens ze mogen uitkomen voor het land. De IAAF maakt echter een uitzondering voor Tasama. Hierdoor kan de atleet zich volgende week proberen selecteren voor het EK veldlopen in Tilburg.

De beslissing van de IAAF werd gemotiveerd door het feit dat Tasama al twaalf jaar in ons land woont. Bovendien is hij getrouwd met de Belgische atlete Almensch Belete. Het koppel kreeg in de zomer van 2017 hun eerste kindje. De regel van de IAAF ontstond onder andere door het inkoopgedrag van vele federaties, met als koploper Turkije. Om dat gedrag tegen te gaan, kwam het orgaan  op de proppen met de bewuste regel.

Tasama kan volgende week strijden om de plaatsjes voor het EK in Tilburg. Op de Structabo CrossCup in Mol werd de atleet nog tweede Belg na Isaac Kimeli. Tasama kan dus één van de sterkhouders worden van de Belgische seniorenploeg op het EK. Al moet daarvoor eerst een ploeg gekwalificeerd worden.