De Venezolaanse Yulimar Rojas heeft in het Spaanse Madrid tijdens de laatste World Indoor Tour van het winterseizoen voor een sensationele prestatie gezorgd. De tweevoudige wereldkampioene in het hinkstapspringen, die outdoor de tweede prestatie aller tijden achter haar naam heeft staan, verbeterde het bijna 16 jaar oude WR in zaal van Tatyana Lebedeva met zeven centimeter naar 15m43. Het outdoor-WR bedraagt 15m50, waar de 24-jarige atlete ongetwijfeld op zal jagen komende zomer.

Yulimar Rojas had haar zinnen gezet op het WR in zaal van de Russische Tatyana Lebedeva. Twee weken geleden draaide het nog niet zoals de Venezolaanse het wilde in Metz, maar in Madrid bewees ze met haar vierde sprong van 15m29 dat het mogelijk was. Vervolgens bibberde ze na een foutpoging in haar vijfde beurt. Alles kwam echter samen in de zesde en laatste sprong, met de monsterachtige 15m43 tot gevolg.

“Ik ben door het dolle heen. Het is moeilijk om te geloven dat ik een wereldrecordhouder ben. Eerlijk gezegd wil ik nu naar huis gaan en wenen om alle adrenaline uit mijn lijf te krijgen”, vertelde de Venezolaanse springveer aan World Athletics.

Michael Obasuyi zette in de reeksen van de 60m horden de derde tijd neer. Met 7″68 verbeterde hij ook zijn eigen PR en vierde plaats op de ranking aller tijden. In de opwarming met het oog op de finale liep het echter fout. Obasyi kreeg last aan de heupbuiger. De talentrijke hordeloper probeerde nog, maar moest na één horde de wedstrijd staken. Obasuyi kwam ook nog ongelukkig ten val, maar kan terugblikken op twee goede wedstrijden, nadat hij op het BK al goed was voor 7″69.

Michael Obasuyi – Foto: Lucien Lambotte

Eline Berings liep in de reeksen naar 8″13 en mocht net zoals Obasuyi haar geluk gaan beproeven in de finale. Berings deed het meer dan degelijk met een eindresultaat van 8″07. De winst op de hoge horden was weggelegd voor Andrew Pozzi en Christina Clemons in respectievelijk 7″48 en 7″82. Op de vlakke 60m was er een pittig duel tussen de Amerikanen Ronnie Baker en Demek Kemp. Baker, de derde performer aller tijden, trok aan het langste eind door zijn seizoensbeste van 6″44 te evenaren in de finale. Kemp zette met 6″48 wel een PR neer.

In de verspringbak zette Juan Miguel Echevarria een stevige reeks neer. De Cubaan begon zijn competitie met een beste wereldjaarprestatie van 8m33. Hij zou zichzelf in de allerlaatste poging nog verbeteren naar 8m41. De Keniaan Collins Kipruto haalde het in de 800m van indoorspecialist Adam Kszczot. De Pool, die woensdag in Lievin nog ten val kwam en daardoor ook Eliott Crestan neerhaalde, moest vrede nemen met de tweede stek. Kipruto zette met 1’46″09 ook een meetingrecord neer.