De Gouden 3000 in Ertvelde betekende gisteren niet alleen een blij weerzien met atleten van het iets langere werk, ook Aurèle Vandeputte tekende present. Zo’n 45 minuten na zijn haasbeurt op de vertrouwde 800m, waar Vandeputte na 1’25 de atleten afzette aan 600m, kroop de West-Vlaming in de startblokken voor de enkele baanronde. Met 49″50 bleef hij als snelste van alle deelnemers slechts een fractie boven zijn PR, achteraf overheerste bijgevolg een positief gevoel.

Foto: Tomas Sisk

“Door mijn acute darmoperatie op 1 mei zag ik een deel van de voorbereidingsperiode in het water vallen. Inmiddels ben ik weer zes weken goed aan het trainen dus deze wedstrijd beschouw ik als een geslaagde prikkel.” Na een degelijk indoorseizoen wilde Vandeputte in de zomer graag de vruchten plukken van het snellere werk. Het EK voor beloften in Polen ging vorig jaar met vijf honderdsten aan zijn neus voorbij, in Berlijn wilde de 23-jarige student bio-ingenieur er graag wel bij zijn.

De weg naar dat Europees kampioenschap is door de medische ingreep grondig verstoord, maar Vandeputte geeft de hoop niet op. “Ik laat een opening, wie weet is het nog mogelijk. De druk die me vorig jaar opjoeg is er niet, de vereiste 1’46″70 is bovendien een scherpe chrono. Zaterdag maak ik normaal mijn rentree op de 800m in Kortrijk, nadien volgt wellicht de Nacht in Heusden-Zolder. We bekijken het stap voor stap, ik wil niet de fout maken om te overhaasten. Ik ben alvast benieuwd naar wat ik over twee rondes waard ben.”

Samen met coach Andy Inghelbrecht werkt Vandeputte, intussen vijf jaar bezig met atletiek, aan een meerjarenplan. Hij is lang niet de enige die mikt op de Olympische Spelen in Tokio, met nog twee jaar voor de boeg is er nog veel ruimte voor verbetering. “Ik ben het laatste jaar sterker geworden en dit indoorseizoen hebben we gevoeld dat ook die krappe bochten me wel liggen. Als de limiet voor Berlijn te vroeg komt, zal ik snel de switch maken en me volop richten op het EK indoor begin maart in Glasgow. Dat is een mooi tussendoel op weg naar Tokio, maar als er één iets is dat ik de afgelopen tijd wel heb geleerd: laat je niet gek maken door internationale limieten.”

De deelnemerslijst van de Flanders Cup in Kortrijk, met heel wat (inter)nationaal geweld, kan u hier bekijken.