Tijdens de Hypomeeting in het Oostenrijkse Götzis was Thomas Van der Plaetsen afgelopen weekend aan een erg sterke tienkamp bezig. Tot hij zich blesseerde aan de hamstrings. Tegen zijn zin ging hij door tot het einde.

“Tijdens mijn aanloop van het polsstokspringen schoot er iets in de hamstrings. Ik dacht eerst dat het nog wel zou meevallen en liet mij ter plaatse behandelen”, begon Van der Der Plaetsen zijn terugblik op de tienkamp. “Voor het speerwerpen ben ik de bij de kinesist geweest, en toen bleek dat er een contractuurtje in de hamstrings zat, wilde ik ophouden. Er zat een heel hard stukje in mijn spier, en verder doen hield een risico in.”

Het was met het oog op een EK-kwalificatie dat Van der Plaetsen toch besloot om door te gaan. Als regerende Europese kampioen kreeg hij een wildcard van European Athletics, maar de KBAB besliste eerder al om die niet te accepteren. Daar kwam ook in Götzis geen verandering in, tot ongenoegen van ‘VDP’. “Ook na navraag wou de bond mijn wildcard niet bevestigen. Ik moest doorgaan. Mij laten doordoen met een blessure, dat is dom van de federatie. Zonder die blessure was ik hier boven de 8.400 punten uitgekomen. Het was duidelijk dat ik in grote vorm ben, dat lijkt me voldoende. Maar de atletiekfederatie zei dat ze zo snel geen beslissing kon nemen.”

Van der Plaetsen was ontgoocheld, maar tegelijk ook tevreden over zijn niveau. “Ik ben blij met wat ik voor de blessure heb laten zien. In het discuswerpen had ik bijvoorbeeld geen energie, en toch gooi ik ver. In het polsstokspringen voelde ik mij heel goed, de 400 meter was solide en bij het speerwerpen gooi ik tot mijn eigen verbazing zonder aanloop voorbij de 59 meter. Met nog wat finetuning, ben ik tot veel in staat op het EK.”