Na haar tweede opeenvolgende zege in de Hypomeeting van Götzis benadrukte Nafi Thiam dat ze niet voor het Europees record gekomen was, en wel degelijk erg blij was met haar resultaat. We kunnen haar moeilijk ongelijk geven.

“Het was een mooi weekend. Ik mag tevreden zijn”, blikte Thiam terug op haar weekend in Oostenrijk. “Na een nacht met veel buikpijn voelde ik mij ook in de ochtend nog niet lekker, maar ik heb mij erover kunnen zetten. Met mijn prestatie in het verspringen ben ik heel blij. Het speerwerpen was een jammere zaak, maar ik denk niet dat het echt aan mijn nieuwe aanloop lag. Die ging goed, alleen in de allerlaatste fase liep het mis. In de opwarming gooide ik nochtans voorbij de 50 meter.”

Zowel bij hoogspringen als speerwerpen probeerde Thiam in Götzis een nieuwe aanloop, terwijl ze in het verleden toch al erg sterk scoorde op die nummers. Maar ze wil meer. “Je hebt soms wedstrijden nodig waarin je risico’s neemt en dingen uitprobeert. Ik ben hier weer een stap dichter gekomen bij de beste versie van mezelf. Ik zit precies op het traject dat we voor dit seizoen uitgestippeld hebben. Zoals ik al het hele jaar zeg, verwacht ik nog beter te doen in Berlijn.”

Na haar verspringconcours leek het Europees record even binnen handbereik, België begon al te dromen. “De mensen zijn te snel beginnen denken dat het goed ging komen, zo werkt de zevenkamp niet. Ik was hier ook niet voor dat ER, maar wel om mijn grenzen te verleggen. Ik wil veel liever groot succes op lange termijn, dan hier hoog te scoren. Maar winnen in Götzis doet toch weer deugd. Ik kom op vier punten van mijn score in Rio, dat is gewoon goed. Als ik dit niveau mijn hele carrière kan aanhouden, zou dat al goed zijn. Maar ik probeer nog beter te doen.”