De interclubcompetitie vorige week betekende niet alleen het einde van de topsportcarrière van Brecht Bertels en Seppe Thys. Met Michael Bultheel hing er dat weekend een tweevoudig olympisch halvefinalist zijn spikes aan de haak. De poulain van Jacques Borlée, en eerder Rudi Diels, kan zich nu helemaal op zijn job als arts richten. En op nieuwe hobby’s.

“Ik heb andere sporten ontdekt die me meer plezier bezorgden, zoals mountainbiken”, komt Bultheel met een opvallende uitleg voor het stopzetten van zijn atletenbestaan. Plezier vooropstellen tijdens het sporten heeft de West-Vlaming anders wel verdiend. Hij sloot het hoofdstuk atletiek af in Kortrijk met een 400m horden in 55.89 en een derde plaats in de 4×400 meter. “De zware combinatie arts-atleet werd natuurlijk ook gewoon wat te zwaar”, voegt de specialist van de 400 horden nog toe waarom atletiek bij hem al een hele tijd op een lager pitje stond.

Liefst acht keer vertegenwoordigde Bultheel, ondertussen 31, ons land op een internationaal kampioenschap. Het begon met het WK in Berlijn in 2009 en eindigde met een achttiende plaats in de halve finales van de Spelen in Rio in 2016. Tussendoor, in 2013, ruilde hij Rudi Diels als coach voor Jacques Borlée. “Mijn twee Spelen vormen de hoogtepunten van mijn carrière, met toch een lichte voorkeur voor Londen”, zegt hijzelf. In Londen in 2012 werd de FLAC-atleet eerst knap elfde op de 400 meter horden, om daarna in de finale van de 4×400 meter naar de vijfde plaats te snellen.

Met 49″04 kwam Bultheel in 2015 vlak bij het Belgisch record van Marc Dollendorf, dat sinds 1996 op 48″91 staat. Zowel zijn chrono’s als zijn internationale prestaties maken van Bultheel een van de beste atleten die België de afgelopen tien jaar gekend heeft.